Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

K smrtiacemu útoku na odstraňovačov mín sa prihlásil Islamský štát

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K útoku došlo v utorok vo večerných hodinách, keď pracovníci oddychovali v areáli organizácie.

Kábul 9. júna (TASR) - Džihádistická skupina Islamský štát (IS) sa v stredu prihlásila k zodpovednosti za smrtiaci útok na odstraňovačov mín v provincii Baghlán na severe Afganistanu. Informuje o tom agentúra AFP.

K útoku na odmínovací areál medzinárodnej mimovládnej organizácie Halo Trust, pre ktorú v Afganistane podľa jej webstránky pracuje 2600 spolupracovníkov, došlo v utorok. Program tejto organizácie na zneškodňovanie mín vedú Afganci.

Afganská vláda predtým uviedla, že za atentát je zodpovedné hnutie Taliban. Monitorovacia skupina SITE sa však odvolala na vyhlásenie IS, v ktorom sa uvádza, že bojovníci tejto džihádistickej skupiny zabili alebo zranili viac než 60 "odmínovacích pracovníkov". Oficiálny počet obetí je doposiaľ desať, pripomína AFP.

K útoku došlo v utorok vo večerných hodinách, keď pracovníci oddychovali v areáli organizácie. Následne ich prepadli desiatky maskovaných útočníkov a začali strieľať zo samopalov, spresnila agentúra DPA. Útočníci mali z areálu vziať aj výstroj a zásoby.