Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

K truhle s Hugom Chávezom smerovali tisíce ľudí

Rakvu so zosnulým venezuelským prezidentom Hugo Chávezom vynášajú z vojenskej nemocnice 6. marca 2013 v Caracase. Úrady ešte neoznámili, kde Cháveza pochovajú po poslednej rozlúčke s ním, ktorá sa uskutoční v piatok 8. marca. Foto: TASR/AP Photo

Sprievod s truhlou Huga Cháveza po metropole Caracas trval sedem hodín a viedli ho vojaci nesúci repliku meča Simona Bolívara. Zúčastnili sa ho státisíce ľudí.

Caracas 7. marca (TASR) - Venezuelčania sa pripravujú na poslednú rozlúčku so zosnulým prezidentom Hugom Chávezom, ktorý stál na čele krajiny ostatných 14 rokov. Do Caracasu na pohreb venezuelského prezidenta smerujú čelní predstavitelia latinskoamerických krajín i iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád.

K presklenej truhle s Hugom Chávezom, zabalenej do venezuelskej vlajky, ktorú umiestnili na katafalk pred vojenskú akadémiu, smerovali tisíce ľudí.

Ako uviedla agentúra DPA, očakáva sa, že sa s Chávezom príde rozlúčiť okolo dva milióny ľudí.

Pred truhlou zostali v tichosti stáť argentínska prezidenta Cristina Fernándezová, bolívijský prezident Evo Morales i uruguajský prezident José Mujica.

Spomedzi predstaviteľov európskych štátov prídu do Venezuely španielsky korunný princ Felipe aj bieloruský prezident Alexander Lukašenko.

Vláda zatiaľ neoznámila, kde prezidenta pochovajú. Verejnosť vyzývala na jeho umiestnenie do Národného Panteónu, kde je pochovaných 144 osobností, medzi nimi i vodca latinskoamerického oslobodzovacieho boja Simon Bolívar, ideologický vzor Huga Cháveza.

Sprievod s truhlou Huga Cháveza po metropole Caracas trval sedem hodín a viedli ho vojaci nesúci repliku meča Simona Bolívara. Zúčastnili sa ho státisíce ľudí.

Tento návrh podporila vláda i predstavitelia armády. Rozhodnúť o tom by mohol prezident dekrétom, uviedli noviny El Nacional.

Právomoci úradujúceho prezidenta prevzal viceprezident Nicolas Maduro, ktorého Chávez určil za svojho nástupcu. To sa nepáči opozícii, podľa ktorej funkciu vykonávať nemôže, pretože zároveň kandiduje vo voľbách, ktoré by sa mali uskutočniť najneskôr do 30 dní po Chávezovej smrti.