Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Za útokom na turistov je Strana islamskej obrody Tadžikistanu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K útoku na skupinu cyklistov došlo v nedeľu v okrese Dangara ležiacom juhovýchodne od Dušanbe.

Dušanbe 31. júla (TASR) - Ministerstvo vnútra Tadžikistanu tvrdí, že útok autom na skupinu zahraničných cyklistov v Tadžikistane, ktorý si vyžiadal štyri obete, spáchala "teroristická organizácia Strana islamskej obrody Tadžikistanu" (PIVT).

Informovala o tom v utorok agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie tadžického ministerstva vnútra zverejnené miestnymi spravodajskými portálmi.

Ministerstvo svojím vyšetrovaním zistilo, že útok na turistov spáchalo komando vedené Husajnom Abdusamadovom, ktorý bol medzičasom zadržaný, uviedla TASS.

Vo vyhlásení ministerstva sa uvádza, že Abdusamadov potvrdil, že v rokoch 2014-15 prešiel v Iráne "ideologickým a vojensko-diverzným výcvikom", stretol sa tam aj s lídrom PIVT Nosirchudžom Ubajdovom, prezývaným aj Kori-Nosir, a pridal sa k PIVT.

K útoku na skupinu cyklistov došlo v nedeľu v okrese Dangara ležiacom juhovýchodne od Dušanbe, metropoly Tadžikistanu. Dve obete pochádzajú zo Spojených štátov, zvyšné zo Švajčiarska a Holandska. Na telách mŕtvych sa našli bodné rany, uviedlo Rádio Slobodná Európa (RFE/RL). Traja ďalší turisti - zo Švajčiarska, Holandska a Francúzska - utrpeli zranenia.

Páchatelia tohto útoku z miesta činu ušli. Tadžické ministerstvo vnútra podľa TASS-u v pondelok informovalo, že všetky osoby, po ktorých bolo v súvislosti s útokom vyhlásené pátranie, boli zlikvidované.

Ministerstvo spresnilo, že útočníci mali po svojej akcii v úmysle prejsť cez štátne hranice. Objednávateľom útoku bol podľa ministerstva Ubajdov, po ktorom je v krajine od roku 2015 vyhlásené pátranie.

K zodpovednosti na útok na zahraničných turistov v Tadžikistane sa medzičasom prihlásila aj džihádistická organizácia Islamský štát (IS). Urobila tak prostredníctvom spriaznenej tlačovej agentúry Amák. Informovala o tom v pondelok americká organizácia SITE, ktorá monitoruje aktivity militantov na internete.

Džihádisti z IS neposkytli ďalšie podrobnosti ani dôkazy, že útok skutočne vykonali. Prostredníctvom agentúry Amák sa pritom často hlásia k atentátom, pri ktorých sa prepojenie na IS nepodarí dokázať.