Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

K útoku v izraelskom meste Chadera sa prihlásil islamský štát

Na snímke izraelský záchranársky tím Zaka nesie telo obete na mieste streľby v Chadere 27. marca 2022. Foto: TASR/AP

Agentúra AP dodala, že šlo o druhý útok v poradí spáchaný arabskými útočníkmi v Izraeli krátko pred moslimským pôstnym mesiacom ramadán.

Tel Aviv 28. marca (TASR) - K zodpovednosti za útok, ktorý sa odohral v nedeľu večer v izraelskom meste Chadera, sa v pondelok prihlásila militantná skupina Islamský štát (IS). Útok si vyžiadal dve obete a štyroch zranených.

Útok spáchala dvojica ozbrojených mužov, ktorých zlikvidovali členovia protiteroristickej jednotky izraelskej pohraničnej polície nachádzajúci sa v blízkosti miesta činu. TASR správu prevzala z agentúru AP.

Izraelská záchranná služba potvrdila smrť jedného muža a jednej ženy. Ďalšie štyri osoby utrpeli zranenia, stav dvoch z nich je vážny. Izraelská polícia potvrdila aj smrť dvojice útočníkov.

Agentúra AP dodala, že šlo o druhý útok v poradí spáchaný arabskými útočníkmi v Izraeli krátko pred moslimským pôstnym mesiacom ramadán.

Prvý útok sa odohral minulý utorok v meste Beer Ševa na juhu Izraela. Jeho páchateľ dobodal na smrť štyroch ľudí. Útočníka zastrelil civilista nachádzajúci sa v blízkosti miesta činu.
Na snímke Izraelská polícia stojí vedľa tela obete počas obhliadky na mieste streľby v Chadere 27. marca 2022.
Foto: TASR/AP

Ramadán sa začne túto sobotu, informovala AP. Dodala, že izraelská polícia by mala od utorka na hlavných cestách zriadiť kontrolné stanovištia.

AP pripomenula, že minulý rok strety medzi izraelskou políciou a moslimskými demonštrantmi, ku ktorým došlo počas posvätného pôstneho mesiaca, prerástli do 11 dní trvajúcej vojny medzi Izraelom a radikálmi z palestínskeho pásma Gazy ovládaného hnutím Hamas.

Izraelský premiér Naftali Bennett v pondelok odsúdil najnovší útok na Izraelčanov. Vo svojom vyhlásení vyzval obyvateľov krajiny, aby boli ostražití.

Útok odsúdil aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý sa v nedeľu v Negevskej púšti zúčastnil na stretnutí s ministrami zahraničných vecí štyroch arabských krajín a šéfom izraelskej diplomacie Jairom Lapidom.

Radikálna skupina Hamas, naopak, útok ocenila a označila za "hrdinskú operáciu".

IS pôsobí najmä v Iraku a Sýrii, kde v poslednom čase zintenzívnil útoky proti tamojším bezpečnostným silám. Tieto útoky páchajú tzv. spiace bunky, ktoré existujú aj napriek porážke IS pred viac ako tromi rokmi.

Táto extrémistická skupina sa v minulosti prihlásila aj k viacerým útokom proti izraelským jednotkám, dodala AP.