Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

K vyhláseniu prezidentov pred voľbami do EP sa pridal aj Miloš Zeman

Miloš Zeman, archívna snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

S poukázaním na to, že Európa počas 20. storočia zažila dva vojnové konflikty, jej signatári pripomenuli, že mier a sloboda, prosperita a blahobyt nie sú samozrejmé.

Praha 9. mája (TASR) - Český prezident Miloš Zeman pred blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu (EP) podporil proeurópsku výzvu hláv štátov. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský server Novinky.cz s tým, že výzva jednak apeluje na občanov, aby sa na voľbách zúčastnili, a zároveň varuje pred spochybňovaním doterajšej integrácie.

S poukázaním na to, že Európa počas 20. storočia zažila dva vojnové konflikty, jej signatári pripomenuli, že mier a sloboda, prosperita a blahobyt nie sú samozrejmé. Európske spoločenstvo podľa nich nemá obdobu.

"V posledných mesiacoch viac ako kedykoľvek inokedy čelí Európska únia skutočným výzvam. Prvýkrát od začiatku európskej integrácie ľudia spochybňujú niektoré integračné kroky, ako napríklad zavedenie slobody pohybu alebo vytvorenie spoločných inštitúcií. Prvýkrát sa členský štát usiluje o odchod z Únie. Súčasne však iní vyzývajú na väčšiu integráciu v EÚ alebo v eurozóne či podporujú viacrýchlostnú Európu," pripomína 21 signatárov s tým, že jednota je nevyhnutná, aby EÚ mohla čeliť globálnym výzvam.

"Všetci súhlasíme, že európska integrácia a jednota sú nevyhnutnosťou a že chceme udržať Európu v podobe Únie," píšu v spoločnom vyhlásení prezidenti Bulharska, Cypru, Českej republiky, Estónska, Fínska, Francúzska, Grécka, Chorvátska, Írska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Nemecka, Poľska, Portugalska, Rakúska, Rumunska, Slovinska, Slovenska a Talianska.

Európska únia má mať spoločné inštitúcie a byť postavená na občanoch a členských štátoch. Zároveň má byť schopná reformovať sa.

"Európa je schopná zniesť veľmi široké spektrum názorov a myšlienok. Rozhodne však nesmieme dopustiť návrat Európy, v ktorej krajiny už nie sú rovnocennými partnermi, ale protivníkmi," uviedli prezidenti vo vyhlásení.