Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Kábulské letisko strážia elitné sily Talibanu, majú americké uniformy

Lietadlá parkujú na dráhe medzinárodného letiska Hamída Karzaja v Kábule 31. augusta 2021 počas evakuácie. Foto: TASR/AP

Lídri Talibanu sa na znak svojho víťazstva symbolicky prešli po pristávacej dráhe po boku s bojovníkmi z elitnej brigády Badr.

Kábul 31. augusta (TASR) – Na medzinárodnom letisku v afganskej metropole Kábul hliadkujú elitné jednotky hnutia Taliban vyzbrojené americkými zbraňami a oblečené v amerických uniformách, informovala v utorok stanica BBC.

Stanica uviedla, že jej hlavná medzinárodná korešpondentka Lyse Doucetová a jej tím navštívili kábulské letisko krátko po tom, ako nad ním Taliban prevzal úplnú kontrolou.

Tím BBC tam nakrútil elitné jednotky Talibanu, ktoré hliadkujú v areáli letiska, ale aj hangáre a kancelárie, ktoré Američania opustili pred niekoľkými hodinami, uviedla BBC na svojej internetovej stránke.

Taliban ovládol v utorok už celé Medzinárodné letisko Hámida Karzaja v Kábule po tom, čo po 20 rokoch vojenskej intervencie odštartovalo z letiska – minútu pred polnocou z pondelka na utorok miestneho času – posledné americké lietadlo. Lídri Talibanu sa neskôr na znak svojho víťazstva symbolicky prešli po pristávacej dráhe po boku s bojovníkmi z elitnej brigády Badr.