Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kachovskú priehradu poškodil ukrajinský útok, tvrdia ruské úrady

Ilustračné foto. Foto: TASR / AP

Ukrajina a Rusko sa od októbra vzájomne obviňujú z úmyslov vyhodiť túto priehradu do vzduchu, čo by zaplavilo veľké územie a pravdepodobne spôsobilo veľké škody v oblasti mesta Cherson.

Moskva 6. novembra (TASR) – Pohotovostné služby na Ruskom okupovanom juhu Ukrajiny tvrdia, že Kachovskú priehradu v Chersonskej oblasti v nedeľu poškodil ukrajinský raketový útok. O vyjadrení, ktoré priniesli ruské médiá, informovali agentúry AFP a Reuters.

Vo vyhlásení záchranných zložiek sa uvádza, že protivzdušná obrana zostrelila päť rakiet HIMARS, pričom jedna strela zasiahla a poškodila stavidlo priehrady. Predstaviteľ Moskvou dosadenej správy neďalekého mesta Nova Kachovka následne uviedol, že "všetko je pod kontrolou" a škody nie sú kritické.

Kachovskú vodnú elektráreň, ktorej priehrada zásobuje vodou Ruskom anektovaný Krym, obsadili ruské jednotky po februárovom začiatku svojej ofenzívy na Ukrajinu.

Priehrada na rieke Dneper proti prúdu od mesta Cherson nabrala v posledných týždňoch na dôležitosti. Ukrajinské jednotky v oblasti postupujú pri svojej protiofenzíve a Rusko tam obyvateľom nariaďuje evakuáciu.

Ukrajina a Rusko sa od októbra vzájomne obviňujú z úmyslov vyhodiť túto priehradu do vzduchu, čo by zaplavilo veľké územie a pravdepodobne spôsobilo veľké škody v oblasti mesta Cherson. Kyjev žiada nasadenie medzinárodnej misie na priehrade.