Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kaczyňski: Agresia Ruska proti Ukrajine je dnes menej pravdepodobná

Na archívnej snímke Jaroslaw Kaczyňski reční 2. mája 2016 vo Varšave. Foto: TASR/AP

Podľa mienky Kaczyňského je teraz viac dôvodov než pred 48 hodinami na to, aby prevládalo presvedčenie, že ruská agresia nenastane.

Varšava 16. februára (TASR) - Rusko používa svoje ozbrojené sily na destabilizáciu Ukrajiny, ale dnes je menej pravdepodobné, že ich použije na začatie vojny, aj keď sa to stále nedá vylúčiť, vyhlásil v stredu líder poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski. Citovala to poľská tlačová agentúra PAP.

Predseda PiS pre stanicu Program 1 Poľského rozhlasu povedal, že rusko-ukrajinská situácia sa dnes zdá lepšia než včera či predvčerom.

"Rusko používa svoje ozbrojené sily na destabilizovanie Ukrajiny, aby jej situáciu sťažilo, a to takým spôsobom, ktorý je z hľadiska medzinárodného práva a morálky neprijateľný. Ale to neznamená, že to povedie k ozbrojenej agresii," povedal Kaczyňski.

Podľa mienky Kaczyňského je teraz viac dôvodov než pred 48 hodinami na to, aby prevládalo presvedčenie, že ruská agresia nenastane.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Dodal: "Nie som presvedčený, že Rusko, Putin a jeho spolupracovníci vôbec mali zámer podniknúť agresiu. Možno mali, možno bol taký variant, ktorý vychádzal z reakcie Západu... Ale upustili od neho, aspoň teraz."

"Nie som prehnane optimistický, hoci vojna, ten najhorší variant, keď budú ľudia zomierať a mestá budú zničené, sa dnes zdá relatívne menej pravdepodobný, ale stále nie vylúčený," uviedol Kaczyňski.

Rusko zhromaždilo na hraniciach Ukrajiny približne 130.000 vojakov, čo niekoľko týždňov vyvoláva obavy z invázie, ale objavili sa správy, že Rusko časť vojakov už sťahuje na pôvodné základne. Západ však tvrdí, že tieto vyhlásenia Moskvy nepotvrdzujú žiadne dôkazy, ale stále je zástancom diplomatického riešenia krízy.