Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kaczyňski plánuje odísť z funkcie podpredsedu poľskej vlády

Na archívnej snímke líder poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski. Foto: TASR/AP

Sedemdesiatdvaročný Kaczyňski je podpredsedom vlády od októbra roku 2020, pričom vedie výbor rady ministrov pre záležitosti národnej bezpečnosti a obrany.

Varšava 6. júna (TASR) - Predseda poľskej vládnucej strany Jaroslaw Kaczyňski plánuje odstúpiť z funkcie podpredsedu vlády, povedal v pondelok vo vysielaní stanice Radio Zet hovorca vlády Michal Dworczyk. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa tak stane, ale podľa Dworczyka "všetko nasvedčuje tomu, že tento okamih sa blíži".

Na zjazde vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorý sa konal počas uplynulého víkendu, Kaczyňski vyhlásil, že sa chce sústrediť na témy domácej politiky a ako líder strany viesť ofenzívnu predvolebnú kampaň.

Parlamentné voľby by v Poľsku mali konať na jeseň roku 2023, pripomenula agentúra DPA.

Dworczyk uviedol, že Kaczyňski zohral ako podpredseda vlády mimoriadne dôležitú úlohu v posledných mesiacoch, keď vypukla vojna na Ukrajine a poľská strana hranice s Bieloruskom čelila náporu utečencov najmä z Blízkeho východu, podporovaných údajne režimom Západom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Sedemdesiatdvaročný Kaczyňski je podpredsedom vlády od októbra roku 2020, pričom vedie výbor rady ministrov pre záležitosti národnej bezpečnosti a obrany.

Kaczyňski bol v rokoch 2006-07 predsedom poľskej vlády. Odkedy sa PiS v roku 2015 vrátila k moci, je Kaczyňski považovaný za veľmi vplyvnú postavu poľskej politiky.