Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Kadyrov navrhol za čečenského premiéra jedného z možných nástupcov

Na snímke čečenský vodca Ramzan Kadyrov. Foto: TASR/AP

K zmenám v Kadyrovovom najbližšom okolí dochádza v čase, keď sa opäť objavili dohady o jeho vážnej chorobe.

Groznyj/Praha 25. mája (TASR) - Za nového predsedu čečenskej vlády bol vymenovaný doterajší predseda republikového parlamentu Magomed Daudov. Ako kandidáta ho navrhol čečenský vodca Ramzan Kadyrov.

Ako v sobotu informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), Daudov to uviedol v statuse zverejnenom na svojom konte na platforme Telegram.

Daudov, ktorý stál na čele čečenského parlamentu takmer deväť rokov, sa Kadyrovovi poďakoval za dôveru a prisľúbil, že "vynaloží maximálne úsilie na dosiahnutie kvalitných riešení pre vytýčené úlohy.

Daudovov predchodca, Muslim Chučijev, bol vymenovaný za poradcu staronového ruského premiéra Michaila Mišustina. Post predsedu čečenského parlamentu teraz zastáva Šajd Žamaldajev, ktorý bol podpredsedom zákonodarného zboru.

K zmenám v Kadyrovovom najbližšom okolí dochádza v čase, keď sa opäť objavili dohady o jeho vážnej chorobe. Daudov je považovaný za Kadyrovovu "pravú ruku" a jedného z jeho možných nástupcov. Za úlohu v masových porušovaniach ľudských práv v Čečensku sú na Daudova uvalené americké a britské sankcie.