Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kadyrov: Rusi vyhýbajúci sa mobilizácii sú zradcovia a zbabelci

Ruský občan v brannom veku kráča príletovou halou na letisku v Jerevane vo štvrtok 22. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Dôvody, ako je odmietnutie vojny, násilia alebo politického vedenia Ruska sú len výhovorky, vyhlásil čečenský prezident.

Groznyj 23. septembra (TASR) - Za zbabelcov a zradcov označil v piatok čečenský vodca Ramzan Kadyrov Rusov, ktorí sa napriek mobilizácii nechcú podieľať na vojne proti Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA.

"Ty nie si nič viac než zbabelec, zradca a človek druhej kategórie," oslovil Kadyrov na svojom kanáli na platforme Telegram tých Rusov, ktorí odmietajú narukovať do vojny na Ukrajine. Dôvody, ako je odmietnutie vojny, násilia alebo politického vedenia Ruska sú len výhovorky, vyhlásil čečenský prezident.

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, pripomína DPA. Množstvo Rusov v bojaschopnom veku vzápätí opustilo krajinu.

Do vojny Ruska proti Ukrajine majú nasadiť dovedna 300.000 záložníkov. Samotný Kadyrov vo štvrtok zdôraznil, že Čečensko sa na mobilizácii podieľať nebude. Z tejto ruskej republiky totiž už predtým odišlo na front viacero dobrovoľníckych jednotiek.

Putin vydal rozkaz napadnúť susednú Ukrajinu 24. februára. Kým ruské jednotky spočiatku dobýjali rozsiahlejšie územie, ich postup počas uplynulých mesiacov stále väčšmi viazne, konštatuje DPA.

Jednotkám Kyjeva sa navyše v rámci rozsiahlejšej ofenzívy podarilo takmer úplne vytlačiť ruskú armádu z Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Odpoveďou Kremľa na tento neúspech má byť čiastočná mobilizácia a referendá o pričlenení sa Moskvou okupovaných oblastí k Rusku.