Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kadyrov viní z vraždy Umarova čečenských disidentov

Ramzan Kadyrov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rakúska polícia v súvislosti s vraždou zadržala dvoch občanov Ruska čečenského pôvodu.

Moskva 9. júla (TASR) – Čečenský prezident Ramzan Kadyrov dnes vyhlásil, že čečenského blogera, ktorý sa minulý týždeň pri Viedni stal obeťou vraždy, zabili zahraničné tajné služby.

Zavraždeným je bloger Mamichan (Anzor) Umarov, ktorý vo svojich článkoch Kadyrova ostro kritizoval. Okrem blogov pripravoval aj príspevky pre svoj videokanál na sieti YouTube, ktorý mal názov "Anzor iz Veny" (Anzor z Viedne) a mal 12.600 pravidelných sledovateľov.

Podľa správ miestnych médií Umarov bol žiadateľom o politický azyl v Rakúsku, kde žil už niekoľko rokov, pričom používal meno Martin Beck.

Rakúska polícia v súvislosti s vraždou zadržala dvoch občanov Ruska čečenského pôvodu.

Agentúra AFP napísala, že najnovšia vražda v Rakúsku zvýšila obavy o bezpečnosť čečenských disidentov žijúcich v exile. V uplynulom období totiž došlo k vraždám i pokusom o zabitie odporcov súčasného režimu v tejto kaukazskej republike.

Napr. v januári našli v hotelovej izbe vo francúzskom meste Lille telo čečenského opozičného vodcu Imrana Alijeva. Na jeho tele sa našlo 135 bodných rán.

Aj Alijeva Kadyrov vo štvrtok spomenul medzi osobami, ktorých smrť majú na svedomí zahraničné tajné služby. Podľa neho sily zo zahrania útočia na čečenských disidentov v exile, aby potom mohli zvaliť vinu na čečenské vedenie.

Kadyrov vo svojom vyjadrení zverejnenom na sociálnej sieti Telegram tvrdí, že aj bloger Umarov bol medzi tými, ktorí „sa stali ... obeťami tajných služieb pracujúcich proti Rusku a najmä proti mne". Čečenský líder pritom podľa AFP nešpecifikoval, o ktoré krajiny konkrétne ide.

O čečenských disidentoch sa Kadyrov vyjadril ako o predajných hlásnych trúbach, ktoré dostávajú za svoju robotu zaplatené a potom sú zabité ako údajne nevinné obete čečenského režimu, ktorý kritizovali.

Agentúra AFP pripomenula, že Kadyrov, oddaný spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, vedie Čečensko od roku 2007. Hovorí sa, že od Moskvy má voľnú ruku na použitie tvrdej ruky, aby v Čečensku udržal poriadok. Ľudskoprávne organizácie Kadyrova obviňujú z porušovania slobody slova i tvrdých represálií voči svojim odporcom.

Ruský nezávislý spravodajský server Novaja gazeta napísal, že v Rakúsku zavraždený muž bol osobným nepriateľom Kadyrova a že Umarovov blog bol obľúbený pre otvorenosť autor.

Mnohí sledovatelia blogov zavraždeného na sociálnych sieťach uviedli, že bloger často na adresu čečenského vedenia používal expresívne výrazy, čo je pre čečenskú komunitu neprijateľné.