Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kalifornskí hasiči sa snažia zachrániť najväčšie stromy sveta

Ohňovzdorná prikrývka chráni tabuľu počas požiaru v Národnom parku Sequoia v Kalifornii v stredu 15. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Vzácne, tisícky rokov staré sekvojovce dočasne dostali hliníkové ochranné obaly, aby v prípade ohrozenia odolali plameňom.

Los Angeles 17. septembra (TASR) - Najväčšie stromy sveta, sekvoje v americkom štáte Kalifornia, museli tento týždeň zabaliť do ohňovzdorných prikrývok, aby ich ochránili pred rozsiahlymi požiarmi. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Vzácne, tisícky rokov staré sekvojovce dočasne dostali hliníkové ochranné obaly, aby v prípade ohrozenia odolali plameňom.

Medzi stromami v Národnom parku Sequoia tiež preventívne rozmiestnili hasičské vozidlá. "Naozaj chceme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme mohli ochrániť tieto 2000 a 3000-ročné stromy," uviedla predstaviteľka parku Christy Brighamová.

Státisíce hektárov lesov už zhoreli v Kalifornii počas tohtoročného obdobia požiarov, píše AFP. Vedci tvrdia, že za roky trvajúcim suchom a stúpajúcimi teplotami, v dôsledku ktorých je región stále viac ohrozený ničivými požiarmi, stojí globálne otepľovanie.

Vrtuľník hasí požiar v Národnom parku Sequoia v Kalifornii v stredu 15. septembra 2021.
Foto: TASR/AP


Približne 500 hasičov bojovalo aj vo štvrtok s dvoma požiarmi v oblasti Giant Forest, časti parku Sequoia, kde sa nachádza päť z najvyšších stromov sveta. Je medzi nimi aj vôbec najvyšší strom generála Shermana, ktorý má výšku takmer 84 metrov a maximálny priemer 11 metrov.

Oba požiare vznikli 10. septembra, zrejme v dôsledku zásahov bleskov, a zničili už vyše 3700 hektárov lesných porastov.

Obrovské stromy v časti Giant Forest v Národnom parku Sequoia sú veľkým lákadlom pre turistov z celého sveta, pripomína agentúra AFP. Menšie požiare zväčša neohrozujú sekvoje, ktoré sú chránené hrubou kôrou - naopak, pomáhajú im rozmnožovať sa, keďže za pomoci tepla sa im zo šišiek uvoľňujú semená, píše AFP. Rozsiahlejšie požiare, ktoré ničia západ Spojených štátov, sú však pre nich nebezpečné, píše AFP.