Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OBROVSKÝ ÚLOVOK: Muž chytil najväčšiu sladkovodnú rybu na svete

Na tejto fotografii poskytnutej FISHBIO zo 14. júna 2022 tím kambodžských a amerických vedcov a výskumníkov spolu s predstaviteľmi Úradu pre rybné hospodárstvo meria dĺžku obrovskej sladkovodnej raje pred vypustením späť do rieky Mekong v rieke Mekong. severovýchodná provincia Stung Treng v Kambodži Foto: TASR/AP

Miestnemu rybárovi sa obrovskú raju, ktorá merala od tlamy po chvost štyri metre, podarilo uloviť minulý týždeň.

Phnom Pénh 21. júna (TASR) - Rybárovi z Kambodže sa v rieke Mekong podarilo uloviť 300-kilogramovú sladkovodnú raju. Podľa vedcov ide o najväčšiu zaznamenanú sladkovodnú rybu na svete. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Miestnemu rybárovi sa obrovskú raju, ktorá merala od tlamy po chvost štyri metre, podarilo uloviť minulý týždeň. Raja bola následne vypustená späť do rieky po tom, ako dostala štítok, ktorý vedcom umožní sledovať jej ďalší pohyb.

"Za 20 rokov výskumu obrovských rýb v riekach a jazerách na šiestich kontinentoch je to najväčšia sladkovodná ryba, s ktorou sme sa stretli, alebo ktorá bola vo svete zdokumentovaná," povedal v utorok biológ Zeb Hogan z výskumného projektu Zázraky Mekongu.

Predchádzajúcou najväčšou zaznamenanou sladkovodnou rybou bol 293-kilový sumec veľký, ktorého rybári ulovili v roku 2005 v Thajsku.

Odborníci poznamenali, že 300-kilogramová raja ulovená v provincii Stung Treng ležiacej na severe Kambodže je dvakrát ťažšia, ako priemerná gorila nížinná.

V rovnakej provincii sa v máji podarilo miestnemu rybárovi uloviť štvormetrovú sladkovodnú raju vážiacu 180 kilogramov.

V rieke Mekong žije viac ako 1000 druhov rýb. Okrem veľkých rají tam žijú tiež obrovské sumce a siamské kapry, pripomína AFP.