Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kamiňski: Poľsko vyhostilo 45 ruských diplomatov za špionáž

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

S plnou dôslednosťou a odhodlaním rozbíjame (sieť) agentov ruských tajných služieb v našej krajine, uviedol poľský minister vnútra.

Varšava 23. marca (TASR) - Poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski v stredu potvrdil, že Varšava vyhostila 45 ruských diplomatov za špionáž. TASR o tom informovala na základe informácií od agentúry AFP.

"Poľsko vyhostilo 45 ruských špiónov, ktorí sa vydávali za diplomatov. S plnou dôslednosťou a odhodlaním rozbíjame (sieť) agentov ruských tajných služieb v našej krajine," uviedol Kamiňski na sociálnej sieti Twitter.

Ruský veľvyslanec vo Varšave Sergej Andrejev podľa portálu Onet.pl vyhlásil, že poľské ministerstvo zahraničných vecí mu odovzdalo zoznam ruských diplomatov, ktorí musia opustiť krajinu. Spresnil, že zamestnanci dostali rôzne lehoty, avšak majú maximálne päť dní na opustenie Poľska. Andrejev dodal, že on sám nie je označený za nežiaducu osobu (persona non grata) a že ruské veľvyslanectvo vo Varšave bude fungovať aj naďalej.

Podľa agentúry PAP osoby podozrivé zo špionáže identifikovala poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW). Tá následne vyzvala poľský rezort diplomacie, aby ich vyhostil z krajiny.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí už v stredu ráno oznámilo, že podnikne odvetné opatrenia, ak budú jeho diplomati vyhostení z Poľska, uviedla tlačová agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na ruskú agentúru RIA Novosti.