Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kamionisti v Kanade zablokovali ďalší hraničný priechod s USA

Na leteckej snímke kolóna kamiónov blokuje diaľnicu neďaleko hraničného priechodu s USA počas protestu proti covidovým opatreniam v kanadskom meste Coutts. Foto: TASR/AP

Protesty podnietila požiadavka kanadských úradov na očkovanie kamionistov vracajúcich sa z USA.

Ottawa 10. februára (TASR) - Vodiči nákladných áut protestujúci proti pandemickým opatreniam kanadskej vlády zablokovali vo štvrtok v poradí už tretí hraničný priechod s USA, tentokrát v provincii Manitoba. TASR o tom informovala na základe správy AFP.

"Demonštrácia zahŕňajúca veľké množstvo vozidiel a poľnohospodárskej techniky blokuje hraničný priechod (pri obci) Emerson..., ktorý je tak (úplne) vyradený z prevádzky," napísala na Twitteri kanadská polícia.

Pre protest je už niekoľko dní neprejazdný aj most spájajúci kanadskú provinciu Ontário a americké mesto Detroit, čo donútilo niektoré veľké automobilové spoločnosti v USA aj Kanade obmedziť výrobu, približuje AFP. Kamionisti niekoľko dní blokujú tiež americko-kanadský hraničný priechod v provincii Alberta.

Kanadský premiér Justin Trudeau označil v stredu blokády kanadsko-amerických hraničných priechodov za "neprijateľné".

Protestná akcia v kanadskom hlavnom meste Ottawa sa začala koncom januára príchodom stoviek kamiónov. Tento tzv. Konvoj slobody (Freedom Convoy) a jeho stúpenci sa "utáborili" neďaleko kanadského parlamentu a vyhlasujú, že budú protestovať, pokým nebudú pandemické obmedzenia zrušené.

Protesty podnietila požiadavka kanadských úradov na očkovanie kamionistov vracajúcich sa z USA.

Kanadská aliancia kamionistov sa od protestov dištancovala a pripomenula, že "drvivá väčšina" šoférov nákladných áut v Kanade je zaočkovaná, informuje stanica al-Džazíra. Podľa kanadského ministra dopravy Omara Alghabru až takmer 90 percent.

Protestujúcimi kamionistami sa však inšpirovali odporcovia protiepidemických opatrení aj vo Francúzsku či Belgicku a avizovali podobné demonštrácie. Tamojšie úrady ich však vzápätí zakázali, pričom francúzska polícia avizovala, že prípadných účastníkov zatkne.