Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Kamióny protestujúce proti obmedzeniam upchali ulice Wellingtonu

Ilustračné foto Foto: TASR

Premiérka Jacinda Ardernová vyhlásila, že nemá v úmysle vstupovať do diskusie s účastníkmi kolóny. Argumentovala tým, že väčšina Novozélanďanov prejavila podporu očkovaciemu programu vlády.

Wellington 8. februára (TASR) - Kolóna kamiónov a karavanov zablokovala v utorok ulice neďaleko novozélandského parlamentu v metropole Wellington na proteste proti pandemickým obmedzeniam a očkovaniu, ktorý sa inšpiroval podobnou demonštráciou v Kanade. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Stovky vozidiel, oblepených odkazmi ako "Vráťte nám slobodu" a "Donútenie nie je súhlas", parkovali v uliciach obklopujúcich budovu parlamentu známu ako Úľ.

Ďalšie stovky jazdili okolo centra mesta a zároveň trúbili. Vyše 1000 peších protestujúcich počúvalo prejavy.

Muž z Wellingtonu, Stu Main, povedal, že protestujúci majú pocit, že ich obavy z porušovania práv si vláda nevšíma.

"Som zaočkovaný, ale som proti povinnému očkovaniu," povedal Main pre AFP. "Myslím si, že je to škandál nútiť ľudí, aby sa dali zaočkovať, keď nechcú," dodal.

Demonštrácia prebiehala pokojne, polícia nehlásila žiadne zatýkanie ani veľké incidenty.

Premiérka Jacinda Ardernová vyhlásila, že nemá v úmysle vstupovať do diskusie s účastníkmi kolóny. Argumentovala tým, že väčšina Novozélanďanov prejavila podporu očkovaciemu programu vlády.
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

"Deväťdesiatšesť percent Novozélanďanov sa išlo dať zaočkovať, pretože vakcíny nám umožňujú žiť teraz s menšími obmedzeniami, lebo poskytujú ďalšiu ochranu," povedala premiérka pre Rádio Nový Zéland.

Očkovanie proti koronavírusu je na Novom Zélande povinné pre ľudí pracujúcich v určitých oblastiach, ako zdravotníctvo, polícia a súdnictvo, školstvo či obrana.

Platí aj systém covid pasov, ktoré musia ľudia predkladať ako dôkaz o očkovaní, keď vstupujú do reštaurácií, na športové akcie a bohoslužby.

Covid pasy sa nevyžadujú vo verejnej doprave, v supermarketoch, školách a pri poskytovaní zdravotníckych služieb.

Niektorí protestujúci vo Wellingtone niesli kanadské vlajky, vrátane vysťahovalca menom Billy, ktorý odmietol uviesť svoje priezvisko. "Ja len podporujem bratov v Kanade, bojujem za ich slobodu," vysvetlil.

"Kolóna slobody" spôsobuje veľkú dopravnú zápchu v kanadskom hlavnom meste Ottawa už viac ako týždeň, čo donútilo mestské úrady vyhlásiť výnimočný stav.

Organizátori kolóny vo Wellingtone neuviedli, ako dlho majú v úmysle parkovať v uliciach mesta.