Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Aktivisti strhli sochu prvého premiéra Johna Macdonalda

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

MacDonald slúžil ako kanadský premiér 19 rokov, pričom bol známy svojou politikou budovania národa, ale aj vytvorením kontroverzného internátneho školského systému pre indiánske deti.

Ottawa 30. augusta (TASR) - Aktivisti v kanadskom meste Montréal strhli sochu prvého premiéra Kanady Johna Macdonalda z konca 19. storočia, ktorého meno sa spája s krutou politikou a smrťou mnohých domorodých ľudí.

Predseda regionálnej vlády v provincii Québec Francois Legault tento čin odsúdil ako "neprijateľný". "Ničenie častí našej histórie nie je riešením," uviedol québecký premiér, ktorého v nedeľu citovala stanica BBC.

Podľa miestnych médií nebol nikto zatknutý.

MacDonald slúžil ako kanadský premiér 19 rokov (1867-1873 a 1878-1891), pričom bol známy svojou politikou budovania národa, ale aj vytvorením kontroverzného internátneho školského systému pre indiánske deti.

Počas vyše storočnej existencie tohto systému nútene presunuli najmenej 150.000 domorodých detí z ich domovov do štátnych internátnych škôl. Mnohé z nich tam boli týrané, mali zákaz hovoriť materinským jazykom a uplatňovať svoju kultúru. Odhaduje sa, že 3000 až 6000 ich tam zomrelo.

Správa kanadskej vlády z roku 2015 označila túto prax za "kultúrnu genocídu".

MacDonald býva tiež obviňovaný z toho, že dopustil hladomor a šírenie chorôb, ktoré zabili množstvo domorodého obyvateľstva. Jeho vláda nútila niektoré indiánske komunity opustiť svoje tradičné teritóriá.

Legault na sociálnej sieti Twitter napísal: "Môžete si o Johnovi MacDonaldovi myslieť čokoľvek, ale zničenie pamätníka takýmto spôsobom je neprijateľné. Musíme bojovať proti rasizmu, avšak ničenie častí našej histórie nie je riešením. Vandalizmus v našej demokracii nemá miesto a poškodenú sochu treba obnoviť."

Množstvo sôch kontroverzných historických lídrov na celom svete bolo v uplynulých mesiacoch strhnutých na pozadí živej verejnej diskusie o tom, ako by si mala spoločnosť pripomínať osobnosti, ktoré sú späté s otrokárstvom, impériami a rasizmom.