Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Kanada bola nútená repatriovať 41 svojich diplomatov z Indie

Na archívnej snímke z 4. marca 2022 vľavo kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová. Foto: TASR/AP

V Kanade žije najväčšia komunita sikhov mimo indického štátu Pandžáb.

Montreal 19. októbra (TASR) - Kanada vo štvrtok oznámila, že bola nútená repatriovať 41 z dovedna 61 svojich diplomatov pôsobiacich v Indii po tom, čo Naí Dillí pohrozilo zrušením ich diplomatickej imunity. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Môžem potvrdiť, že India formálne oznámila svoj plán jednostranne zrušiť diplomatickú imunitu pre všetkých okrem 21 kanadských diplomatov a závislých osôb v Naí Dillí do zajtra, 20. októbra," uviedla kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová.

Medzi Indiou a Kanadou vypukol diplomatický spor po vyhostení indického diplomata pre údajné zapojenie indickej vlády do vraždy sikhského aktivistu Hardeepa Singha Nijjara, kanadského občana, v Kanade.

Kanadský premiér Justin Trudeau požiadal Indiu, aby s maximálnou vážnosťou pristupovala k obvineniam o možnej účasti indických agentov na júnovej vražde tohto aktivist. India účasť na vražde odmieta. Obe krajiny si tiež navzájom vyhostili diplomatov.

Nijjar, ktorého India v minulosti vyhlásila za hľadaného teroristu, bol zastrelený pred sikhským chrámom v kanadskom meste Surrey. Počas svojho života podporoval vytvorenie nezávislého štátu Chálistán pre náboženskú menšinu sikhov. Naí Dillí obvinilo Nijjara z páchania teroristických útokov v Indii; aktivista to popieral.

V Kanade žije najväčšia komunita sikhov mimo indického štátu Pandžáb.

Stovky sikhských demonštrantov sa minulý mesiac zhromaždili pred indickými diplomatickými misiami v Kanade, pálili indické vlajky a ničili fotografie indického premiéra Naréndru Módího, pripomína agentúra AP.