Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kanadského vojaka súdia za vyhrážky a útoky na premiéra

Na archívnej snímke kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: TASR/AP

Polícia uviedla, že Hurren mal pri sebe zakázanú útočnú pušku M-14, dve brokovnice a revolver od amerického výrobcu Hi-Standard, keď 2. júla prenikol na pozemok v Ottawe, kde žije kanadský premiér.

Ottawa 6. júla (TASR) - Kanadský vojak v zálohe Corey Hurren, ktorý podľa obvinení prerazil svojou polododávkou bránu pozemku v Ottawe, kde žije kanadský premiér Justin Trudeau, bol ozbrojený dvoma brokovnicami, útočnou puškou a revolverom a vyhrážal sa Trudeauovi. Vyplýva to z dokumentov prokuratúry zverejnených v pondelok, informovala tlačová agentúra AP.

Polícia uviedla, že Hurren mal pri sebe zakázanú útočnú pušku M-14, dve brokovnice a revolver od amerického výrobcu Hi-Standard, keď 2. júla prenikol na spomínaný pozemok v hlavnom meste Ottawa v provincii Ontário. Záložník je obvinený aj z držby veľkokapacitného zásobníka.

Okrem 21 obvinení súvisiacich so zbraňami je Hurren obvinený tiež z vyhrážania sa smrťou premiérovi alebo ublížením na jeho zdraví. Presný obsah vyhrážania nebol zverejnený.

Polícia uviedla, že 46-ročný Hurren je slúžiacim príslušníkom kanadského záložného vojska a vlastní aj podnik na gurmánske salámy. Priviezol sa z kanadskej provincie Manitoba a svojím pick-upom prerazil bránu vo štvrtok 2. júla o 06.30 h. Vozidlo prestalo mužovi fungovať a potom ho spozorovali pešo kráčať po pozemku s puškou. Polícia ho spacifikovala v skleníku na rozsiahlom pozemku. Začala sa s ním rozprávať a o približne dve hodiny ho zatkla.

Trudeau býva s rodinou v sídle na tomto pozemku v Ottawe, kde žije aj súčasná generálna guvernérka Kanady Julie Payetteová - oficiálna zástupkyňa britskej kráľovnej Alžbety II., ktorá je hlavou štátu. Trudeau ani Payetteová však v čase incidentu neboli doma.