Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Kanada nariadila zrušenie dvoch firiem z dôvodu národnej bezpečnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Úrady neposkytli k prípadu žiadne bližšie informácie.

Ottawa 25. mája (TASR) - Dve technologické firmy musia ukončiť svoje pôsobenie v Kanade po tom, čo úrady nariadili ich nútené zrušenie z dôvodu národnej bezpečnosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Firmy Bluvec Technologies Inc a Pegauni Technology Inc dostali príkaz ukončiť svoju existenciu a takisto akékoľvek aktivity v Kanade. Podľa vyhlásenia kanadského ministerstva inovácií takýto krok umožňuje legislatíva regulujúca zahraničné investície v krajine.

Minister inovácií Francois-Philippe Champagne priblížil, že rozhodnutie padlo po dôkladnej analýze tajných služieb a bezpečnostných zložiek. "Hoci Kanada naďalej víta priame zahraničné investície, nebudeme váhať podniknúť rozhodné kroky v prípade, že investície ohrozujú našu národnú bezpečnosť," povedal.

Úrady neposkytli k prípadu žiadne bližšie informácie.

Agentúra Reuters píše, že webová stránka Bluvec Technologies firmu prezentuje ako výrobcu zariadení na detekciu dronov. Stránka Pegauni Technology je nedostupná. Účet s jej menom na LinkedIn uvádza, že firma vyrába bezdrôtové bezpečnostné produkty.