Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Najvyšší súd Kanady uznal právo pôvodných obyvateľov na pôdu

Joe Aphonse (vpravo) na tlačovej besede po rozhodnutí najvyššieho súdu o nároku pôvodných obyvateľov na pôdu Foto: TASR/AP

Dnešný verdikt predstavuje prvý prípad, keď kanadský najvyšší súd uznal právo pôvodných obyvateľov na konkrétnu časť ich niekdajšieho územia.

Ottawa 26. júna (TASR) - Najvyšší súd v Kanade rozhodol dnes o nároku pôvodných obyvateľov uplatňovať si práva na pôdu v provincii Britská Kolumbia.

Ide o prelomové rozhodnutie súdu v prípade, v ktorom spoločnosti ťažiace bohaté nerastné bohatstvo v uvedenej provincii varovali pred narušením dôvery zo strany investorov.

Dnešný verdikt predstavuje prvý prípad, keď kanadský najvyšší súd uznal právo pôvodných obyvateľov na konkrétnu časť ich niekdajšieho územia. Na základe tohto rozsudku sa očakávajú ďalšie podobné nároky na pozemky so sporným vlastníctvom.

Prípad sa týkal rozsiahleho územia s rozlohou 1750 kilometrov metrov štvorcových v strednej časti Britskej Kolumbie. Súd rozhodol, že skupiny na ochranu pôvodných obyvateľov Kanady tam majú právo zabrániť komerčnej ťažbe dreva či zalesňovaniu.

Najvyšší súd v prípade Tsilhqot'in vs. Britská Kolumbia zvrátil príslušné rozhodnutie súdu nižšej inštancie. Zároveň však priznal vláde právo v ojedinelých prípadoch odobriť ťažbu, ak to bude vo "výraznom verejnom záujme".