Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Kanada ohlásila zákaz dovozu ropy z Ruska, Ukrajine dodá ďalšie zbrane

Na archívnej snímke kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: TASR/AP

Ministerka obrany Anita Anandová spresnila, že Ottawa poskytne Kyjevu tak rýchlo ako to bude možné v najbližších dňoch 100 protitankových zbraní a 2000 rakiet.

Ottawa 1. marca (TASR) - Kanadský premiér Justin Trudeau ohlásil v pondelok zákaz dovozu ropy z Ruska. Tento krok zdôvodnil slovami, že výnosy z ropy slúžili tiež na podporu ruského prezidenta Vladimira Putina a tamojších oligarchov. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP.

"Dnes oznamujeme zákaz akéhokoľvek dovozu nerafinovanej ropy z Ruska - priemyslu, z ktorého prezident Putin a jeho oligarchovia značne profitovali," povedal Trudeau na tlačovej konferencii. "A keďže Kanada v posledných rokoch dovážala veľmi malé množstvo (ropy z Ruska), toto opatrenie vysiela silné posolstvo," dodal.

Trudeau tiež pred novinármi uviedol, že Kanada dodá na podporu Ukrajiny v boji proti ruskej invázii protitankové zbrane a muníciu. "Kanada bude pokračovať v poskytovaní podpory hrdinskej obrane Ukrajiny proti ruskej armáde," povedal podľa agentúry Reuters. "Táto zbytočná vojna sa musí skončiť ihneď," vyzval s tým, že straty budú len rásť.

Ministerka obrany Anita Anandová spresnila, že Ottawa poskytne Kyjevu "tak rýchlo ako to bude možné v najbližších dňoch" 100 protitankových zbraní a 2000 rakiet.

Kanada už predtým poslala Ukrajine tri zásielky zbraní a ďalšieho vojenského vybavenia. Podporila zároveň množstvo sankcií voči Moskve vrátane vylúčenia niektorých ruských bánk zo systému medzibankových platieb SWIFT. Kanada zohrala aj úlohu čo sa týka obmedzení ruskej centrálnej banky v prístupe k jej devízovým rezervám.

Kanadská ministerka zahraničných vecí Mélanie Jolyová už skôr v pondelok avizovala, že skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7), medzi ktoré patrí aj Kanada, plánuje prijať voči Rusku ďalšie sankcie.