Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kanada označila Proud Boys za teroristickú entitu

Na archívnej snímke zo 17. augusta 2019 členovia ultranacionalistického pravicového zoskupenia Proud Boys. Foto: TASR/AP

Skupina mužských šovinistov vznikla v roku 2016.

Ottawa 4. februára (TASR) - Kanadská vláda v stredu označila krajne pravicovú skupinu Proud Boys, ktorej členovia boli v dave ľudí, keď 6. januára vtrhol do sídla amerického Kongresu, za "teroristický subjekt". Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Vláda označila Proud Boys za násilnú "neofašistickú organizáciu", ktorej členovia "vyznávajú mizogýnne, islamofóbne, antisemitské, protimigračné a/alebo rasistické ideológie".

Ministerstvo pre bezpečnosť verejnosti v odôvodnení zaradenia Proud Boys medzi teroristické entity uviedlo, že Proud Boys útočili na protestujúcich z hnutia Black Lives Matter (BLM, Na životoch černochov záleží) a zohrali "hlavnú úlohu" v smrtiacom útoku na Kapitol, sídlo Kongresu vo Washingtone.

Na archívnej snímke stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa sa snažia dostať cez bariéry pred budovou Kapitolu vo Washingtone 6. januára 2021.
Foto: TASR/AP


Skupina mužských šovinistov vznikla v roku 2016. Sú aktívni v Spojených štátoch a Kanade a do popredia sa dostali svojou agresivitou voči ľavicovým protestujúcim a demonštrantom za sociálnu spravodlivosť.

Počas vlaňajšej prezidentskej kampane v USA Donald Trump odmietol priamo odsúdiť skupiny belošských rasistov, keď sa ho na to pýtal moderátor predvolebnej debaty. Trump tým vyvolal pobúrenie.

Namiesto toho vyzval Proud Boys, aby "sa stiahli a pripravili". Mnohí kritici to vnímali ako šifrovanú výzvu na rasové násilie.

Proud Boys sú jednou z 13 skupín zaradených v stredu na kanadský zoznam "teroristických entít". Medzi nimi boli aj tri odnože teroristickej organizácie al-Káida a päť odnoží tzv. Islamského štátu.

Na základe kanadského trestného zákona je teraz na zozname celkovo 73 teroristických entít (subjektov).

Hoci byť členom takejto entity nie je automaticky zločin, banky im môžu zmrazovať účty a môžu byť obvinení z poskytovania materiálnej alebo finančnej podpory. Ďalej, jednotlivcom žiadajúcim vstup do Kanady môžu túto žiadosť odmietnuť, ak úrady zistia ich prepojenie na skupinu.

Kanadský minister pre bezpečnosť verejnosti Bill Blair, ktorý nové zápisy do zoznamu oznámil, na Twitteri napísal, že označenia za teroristický subjekt pomôže úradom "dosiahnuť, aby bol online obsah entity odstránený".