Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Po rekordných horúčavách v Kanade zhorela takmer celá dedina

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

V dedine Lytton, ležiacej 250 kilometrov severovýchodne od Vancouveru, zaznamenali v utorok najvyššiu teplotu od začiatku meraní v Kanade – 49,6 stupňa Celzia.

Vancouver 2. júla (TASR) - V kanadskej Britskej Kolumbii vyhorela vo štvrtok dedina Lytton, v ktorej niekoľko dní po sebe zaznamenali rekordne vysoké teploty. Bezprostredne po udalosti nehlásili žiadne obete ani zranených, informovali v piatok agentúry AFP a DPA.

Požiar v Lyttone vypukol v stredu večer, obyvateľov mesta ihneď evakuovali. Podľa miestnych úradov oheň poškodil množstvo budov, vyhorelo približne 90 percent dediny.

"Posledných 24 hodín bolo pre obyvateľov Lyttonu devastujúcich," uviedol kanadský minister obrany Harjit Sajjan s tým, že kanadská armáda je pripravená obyvateľom dediny pomôcť.

V dedine Lytton, ležiacej 250 kilometrov severovýchodne od Vancouveru, zaznamenali v utorok najvyššiu teplotu od začiatku meraní v Kanade – 49,6 stupňa Celzia. Predchádzajúci rekord 47,9 stupňa Celzia namerali v pondelok tiež v Lyttone.

V provincii Britská Kolumbia zaznamenali za posledných 24 hodín 62 požiarov. Na západe Kanady evakuovali pre hroziace požiare už asi 1000 ľudí. Miestni požiarnici predpokladajú, že podobná situácia bude pre pretrvávajúce vysoké teploty a sucho v oblasti vládnuť aj v nasledujúcich dňoch.

Úrady v provincii zaznamenali od 25. do 30. júna vo vlne rekordných horúčav 486 náhlych a nečakaných úmrtí. Toto číslo, ktoré sa bude pravdepodobne ešte zvyšovať, je podľa miestneho koronera o 195 percent vyššie ako obvyklý priemer za porovnateľné obdobie a súvisí s neobyčajne vysokými teplotami.

Kanadu v posledných dňoch sužujú spaľujúce horúčavy. V provincii Britská Kolumbia padlo cez víkend viac ako 40 teplotných rekordov.