Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kanada posiela pomoc do provincie Ontário, ťažko zasiahnutej pandémiou

Na archívnej snímke kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: TASR/AP

Ontário, najľudnatejšia provincia Kanady so 14 miliónmi obyvateľov, už niekoľko dní bojuje s rekordnými počtami nakazených.

Toronto 19. apríla (TASR) - Kanada pošle dodatočný zdravotnícky personál a vybavenie do provincie Ontário, ťažko zasiahnutej pandémiou koronavírusu, pretože tam prudko rastie počet chorých na COVID-19. V nedeľu to oznámil kanadský premiér Justin Trudeau, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Vláda zmobilizuje profesionálnych zdravotníkov z rôznych vládnych ministerstiev a vyšle ich do Ontária, predovšetkým do oblasti provincionálnej metropoly Toronto, kde "je situácia najkritickejšia", povedal Trudeau vo videu na Twitteri.

Ontário, najľudnatejšia provincia Kanady so 14 miliónmi obyvateľov, už niekoľko dní bojuje s rekordnými počtami nakazených, hospitalizovaných a pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) - a hrozí, že sa preťaží zdravotný systém v provincii, píše AFP.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


V nedeľu provincia Ontário hlásila 4250 nových prípadov infekcie, 18 nových úmrtí a 2107 nových hospitalizácií.

Vláda rokuje s viacerými provinciami, vrátane Nového Škótska a Newfoundlandu, aby "v nasledujúcich dňoch" uvoľnili personál, vybavenie a zdroje, informoval premiér.

Vláda v hlavnom meste Ottawa pokryje náklady na dopravu a bude koordinovať presun ošetrovateľov do Ontária.

Federálna vláda zároveň pošle rýchlotesty na covid do oblastí Ontária, ktoré sú pandémiou najviac postihnuté.

"Kanaďania zažívajú prudký nárast prípadov, spôsobovaný nákazlivejšími variantmi, po celej krajine, aj v našej najväčšej provincii a kanadskom najväčšom meste," uviedol Trudeau vo videoodkaze. "Veci sa zlepšia. Spolu to dokážeme," dodal.



Ontário v piatok oznámilo, že sprísňuje opatrenia na zastavenie šírenia koronavírusu vrátane zatvorenia hraníc medzi provinciami. Povolené sú len nevyhnutné cesty cez tieto hranice.

Premiér Ontária Doug Ford predĺžil lockdown o dva týždne, do 19. mája, a obyvateľom nariadil, aby vychádzali von len za základnými potrebami.

Provinčná vláda tiež obmedzila kapacitu v základných prevádzkach, ako sú lekárne alebo supermarkety, ale aj na svadbách, pohreboch a náboženských obradoch.

Očkovanie v Kanade sa po pomalom začiatku rozbehlo, píše AFP. Najmenej jednu dávku vakcíny proti covidu dostalo takmer 24 percent obyvateľstva, uvádza web Covid-19 Tracker Canada.

Hovorca ministerstva zdravotníctva v Ontáriu v nedeľu pre AFP povedal, že v tejto provincii rozširujú dostupnosť očkovania: minimálny vek na očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca znižujú z 55 rokov na 40 rokov.

Národný poradný výbor pre imunizáciu (NACI) koncom marca odporučil, aby sa pozastavilo používanie vakcíny od AstraZenecy u ľudí pod 55 rokov, kým sa neposúdi riziko vzniku krvných zrazenín.

Úrad Health Canada v stredu 14. apríla však vyhlásil, že jeho analýza naznačila, že používanie tejto vakcíny nie je nutné obmedziť. NACI svoj postoj opätovne skúma a prehodnocuje, dodal úrad Health Canada.

Kanada zaznamenala od začiatku pandémie vyše 1,1 milióna prípadov nákazy a približne 23.600 úmrtí.