Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Justin Trudeau: Kanada uvalí na Rusko nové sankcie

Na snímke z 8. mája 2022 kanadský premiér Justin Trudeau gestikuluje počas spoločnej tlačovej konferencie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Kanada tiež uvoľní desať miliónov dolárov na podporu ľudských práv, občianskej spoločnosti a odmínovania na Ukrajine.

Kyjev/Ottawa 9. mája (TASR) — Kanada poskytne Ukrajine dodatočnú vojenskú pomoc vo výške 50 miliónov kanadských dolárov a zavedie nové sankcie voči ruským oligarchom a osobám blízkym režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to v nedeľu kanadský premiér Justin Trudeau na tlačovej konferencii po rozhovoroch s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, uviedla agentúra Reuters.

Nový balík vojenskej pomoci bude podľa webovej stránky kanadského premiéra pm.gc.ca obsahovať 18 kamier pre drony vrátane technickej podpory a opráv, muníciu do húfnice M777, strelné zbrane a muníciu, ako aj satelitné snímky s vysokým rozlíšením za 15 miliónov dolárov.

Kanada tiež uvoľní desať miliónov dolárov na podporu ľudských práv, občianskej spoločnosti a odmínovania na Ukrajine.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a kanadský premiér Justin Trudeau počas spoločnej tlačovej konferencie v Kyjeve v nedeľu 8. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Trudeau tiež oznámil svoj zámer dočasne zrušiť obchodné clá na ukrajinský import na obdobie jedného roka a avizoval, že Kanada uvalí na Rusko nové sankcie.

Tieto sankcie sa budú týkať 21 jednotlivcov z Ruska vrátane oligarchov a osôb blízkych ruskej vláde. Ďalšie sankcie sa zamerajú na 19 osôb v ruskom obrannom sektore a päť organizácií za poskytovanie nepriamej alebo priamej podpory ruskej armáde.

Úrad predsedu kanadskej vlády pripomenul, že od februára 2022 poskytla Kanada Ukrajine humanitárnu pomoc za 245 miliónov dolárov a viac ako 131 miliónov dolárov na obranné vojenské vybavenie.

Trudeau pricestoval v nedeľu na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny. Navštívil aj mesto Irpiň pri Kyjeve a s ukrajinským prezidentom sa zúčastnil na virtuálnom summite lídrov skupiny G7.