Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kanada potvrdila prvé dva prípady nákazy opičími kiahňami

Na snímke z elektrónového mikroskopu z roku 2003, ktorú sprístupnilo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), sú zobrazené zrelé vírusové častice opičích kiahní oválneho tvaru (vľavo) a sférické nezrelé vírusové častice získané zo vzorky ľudskej kože (vpravo). Foto: TASR/AP

Prvý prípad opičích kiahní zaznamenalo vo štvrtok aj Taliansko. V Portugalsku v tento deň potvrdili deväť nových prípadov opičích kiahní.

Montréal 20. mája (TASR) - Kanada vo štvrtok oznámila prvé dva potvrdené prípady nákazy opičími kiahňami. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AFP.

Opičie kiahne sú zriedkavá vírusová infekčná choroba podobná ľudským kiahňam, hoci má miernejší priebeh. Vyskytujú sa v strednej a západnej Afrike, často v blízkosti tropických dažďových pralesov. Prvýkrát ich zistili u ľudí v roku 1970 v Konžskej demokratickej republike (KDR), kde sú už považované za endemické.

Vírus sa z človeka na človeka môže prenášať kvapôčkami vo vzduchu, blízkym telesným kontaktom alebo spoločným používaním kontaminovanej bielizne či predmetov. Symptómy zahŕňajú horúčku, bolesti hlavy a kožné vyrážky.

Prvý prípad opičích kiahní zaznamenalo vo štvrtok aj Taliansko. V Portugalsku v tento deň potvrdili deväť nových prípadov opičích kiahní. V Španielsku zaznamenali sedem potvrdených a 22 možných prípadov kiahní. Prvý prípad opičích kiahní má aj Švédsko, pričom pôvod nákazy u tejto osoby je nateraz neznámy. Nakazených v uplynulých dňoch hlásili aj Británia a Spojené štáty.