Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trudeau: Kanada predlžuje svoju výcvikovú misiu na Ukrajine o tri roky

Kanadský premiér Trudeau, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kanadská misia je určená na podporu ukrajinských síl, aby krajina mohla brániť svoju suverenitu, bezpečnosť a územnú celistvosť, povedal kanadský premiér.

Toronto 27. januára (TASR) - Kanada predlžuje svoju vojenskú výcvikovú misiu na Ukrajine o tri roky, oznámil v stredu kanadský premiér Justin Trudeau.

Podľa agentúry AP Trudeau taktiež povedal, že nariadil armáde nasadiť do misie ďalších 60 vojakov, ktorí sa pridajú k svojim 200 kolegom poskytujúcim výcvik Ukrajincom. Kanadská vláda má v pláne zvýšiť počet príslušníkov misie na 400.

"Toto nie je bojová misia, toto je výcviková misia. Kanadská armáda tam bude radiť a pomáhať. Budeme pokračovať vo výcviku. V prípade ruskej invázie alebo invázie na Ukrajinu zabezpečíme, aby kanadská armáda zostala v bezpečí," uviedol Trudeau.

Podľa neho táto misia zahŕňa aj poskytnutie nesmrtiaceho vybavenia, zdieľanie spravodajských informácií a podporu v boji proti kybernetickým útokom. Kanadská misia je určená na podporu ukrajinských síl, aby krajina mohla brániť svoju suverenitu, bezpečnosť a územnú celistvosť, povedal kanadský premiér.

Trudeau ďalej informoval, že kanadská ministerka obrany Anita Anandová pocestuje v najbližších dňoch do Lotyšska a na Ukrajinu, kde navštívi kanadských vojakov.

Anandová vyhlásila, že Kanada vycvičila na Ukrajine už viac ako 30.000 vojakov. V Kanade žije viac ako 1,3 milióna ľudí s ukrajinským pôvodom, dodala AP.