Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kanada: Premiér Trudeau predstavil zloženie svojho tretieho kabinetu

Na archívnej snímke z 23. apríla 2021 kanadský premiér Justin Trudeau počas tlačovej konferencie v Ottawe. Foto: TASR/AP

Muži a ženy budú mať v Trudeauovej novej vláde rovnaké zastúpenie.

Ottawa 26. októbra (TASR) - Kanadský premiér Justin Trudeau v utorok predstavil svoj nový kabinet. Jeho tím tvorí celkovo 38 ministrov. Muži a ženy budú mať v Trudeauovej novej vláde rovnaké zastúpenie. Informovala o tom agentúra AFP.

Z doterajších šéfov rezortov sa na svojich postoch udržalo len desať. Novou šéfkou kanadskej diplomacie bude Mélanie Jolyová, ktorá vo funkcii nahradí bývalého astronauta Marca Garneaua.

Doterajší šéf rezortu obrany Harjit Sajjan, ktorý bol terčom ostrej kritiky za to, ako riešil obvinenia zo sexuálneho zneužívania v kanadskej armáde, opúšťa obranné portfólio a nastupuje na nový post v oblasti medzinárodného rozvoja.

Na poste šéfky obrany bude doterajšia ministerka pre verejné služby Anita Anandová. Stane sa tak druhou ženou v kanadských dejinách, ktorá bude zastávať túto funkciu.

Justin Trudeau sa udržal pri moci po septembrových predčasných voľbách. Hlasovanie sám inicioval s cieľom posilniť svoj mandát. Tento ťah mu však nevyšiel, pretože rozloženie síl v kanadskej Dolnej snemovni je takmer úplne rovnaké ako pred predčasným hlasovaním.

Začiatkom tohto mesiaca Trudeau načrtol priority svojej novej vlády. Jednou z nich je urýchlenie opatrení na ochranu klímy. V tomto kontexte dosadil na čelo rezortu životného prostredia popredného klimatického aktivistu Stevena Guilbeaulta.