Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kanada prijme až 20.000 afganských utečencov, ktorých ohrozuje Taliban

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pôjde o osoby, ktoré sú stále v krajine, ale aj o tie, ktoré z Afganistanu utiekli do susedných štátov.

Ottawa 14. augusta (TASR) - Kanadská vláda je ochotná prijať až 20.000 afganských utečencov vrátane političiek, štátnych zamestnancov a ďalších ľudí, ktorým hrozí nebezpečie zo strany militantného hnutia Taliban. V sobotu o tom informovala agentúra AFP.

"Situácia v Afganistane je srdcervúca a Kanada nebude len nečinne stáť a prizerať sa," vyhlásil kanadský minister pre migráciu Marco Mendicino.

Počas tlačovej konferencie Mendicino konkretizoval, že medzi prijatými utečencami budú "obzvlášť zraniteľní Afganci". Pôjde o osoby, ktoré sú stále v krajine, ale aj o tie, ktoré z Afganistanu utiekli do susedných štátov. Konkrétne spomenul vysokopostavené štátne úradníčky, ochrancov ľudských práv, ale aj predstaviteľov menšín a novinárov.

Agentúra AP už v piatok informovala o tom, že Kanada vyšle do Afganistanu svoje špeciálne jednotky, ktoré evakuujú zamestnancov kanadského veľvyslanectva v metropole Kábul predtým, ako ho zatvoria. Podľa AP tieto kroky poukazujú na ohromujúcu rýchlosť hnutia Taliban pri ovládnutí veľkej časti krajiny.