Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Kanada radí občanom v Hongkongu zvýšiť opatrnosť

Účastníci držia sviečky a ruky hore počas spomienkového zhromaždenia na pamiatku obetí pri príležitosti 31. výročia krvavého potlačenia protestov na námestí Nebeského pokoja (Tchien-an-men) v Pekingu v roku 1989, v parku Victoria Park na Causeway Bay v Hongkongu 4. júna 2020. Foto: TASR/AP

Kontroverzný zákon o národnej bezpečnosti zakazuje v Hongkongu aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde v Pekingu

Ottawa 1. júla (TASR) - Kanada varovala v stredu svojich občanov v Hongkongu pred vyšším rizikom svojvoľného zadržiavania a vydávania do pevninskej Číny po tom, čo Peking zaviedol kontroverzný zákon o národnej bezpečnosti pre autonómny Hongkong. Informovala o tom agentúra AFP.

"Zákon o národnej bezpečnosti pre Hongkong vstúpil do platnosti 1. júla 2020," píše sa v aktualizovanom cestovnom odporúčaní kanadskej vlády.

"Môžete byť vystavení zvýšenému riziku svojvoľného zadržiavania z dôvodov národnej bezpečnosti a možného vydania do pevninskej Číny," upozorňuje Ottawa.

Čínski zákonodarcovia jednomyseľne schválili tento zákon v hlasovaní v utorok a rozhodli, že "zákon o národnej bezpečnosti bude zahrnutý" do miniústavy Hongkongu, napísala čínska oficiálna tlačová agentúra Sinchua.

Kontroverzný zákon o národnej bezpečnosti zakazuje v Hongkongu aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde v Pekingu, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus.

Podľa kritikov tento zákon obmedzí slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala bývalú britskú kolóniu pod svoju správu. Hongkong sa vtedy stal autonómnym územím Číny a mal platiť princíp "jedna krajina, dva systémy". Mnohí sa obávajú, že zákon bude v Hongkongu použitý na potlačenie akéhokoľvek nesúhlasu so systémom.