Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kanada: Rusko musí niesť zodpovednosť za páchanie sexuálnych zločinov

Ľudia z neďalekej dediny Ruská Lozova, ktorú po vyše mesiaci ruskej okupácie oslobodili ukrajinské sily, čakajú na kontrolnom stanovišti v Charkove počas 65. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v piatok 29. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Za vojnu na Ukrajine by mala niesť zodpovednosť celá ruská spoločnosť, nielen prezident Vladimir Putin "a jeho bojovníci", vyhlásila Julija Kovalivová.

Ottawa 3. mája (TASR) - Dezignovaná ukrajinská veľvyslankyňa v Kanade Julija Kovalivová vyhlásila, že Rusko musí niesť zodpovednosť za svojich vojakov páchajúcich sexuálne zločiny, ktorých sa dopúšťajú aj voči deťom. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Kovalivová v pondelok pred výborom kanadskej Dolnej snemovne uviedla, že Rusko využíva sexuálne násilie ako zbraň, a dodala, že znásilňovanie a sexuálne útoky musia byť vyšetrované ako vojnové zločiny.

Rusko tiež podľa nej unáša ukrajinské deti na Moskvou okupované územie a v súčasnosti tiež aj do samotného Ruska. Ukrajina pracuje spolu s partnermi na tom, aby tieto deti vyhľadali a vrátili späť, píše AP.

"Rusi pred niekoľkými dňami zabili mladú matku a páskou pripevnili k jej telu jej žijúce dieťa a medzi ne umiestili mínu," povedala veľvyslankyňa. Dodala, že mínu následne Rusi odpálili.

Za vojnu na Ukrajine by mala niesť zodpovednosť celá ruská spoločnosť, nielen prezident Vladimir Putin "a jeho bojovníci", pretože inváziu podporuje vyše 70 percent Rusov, vyhlásila Kovalivová.