Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ruskú televíziu RT sťahujú z ponuky popredné kanadské spoločnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Západné krajiny odsudzujú televíziu RT za šírenie dezinformácii o vojne a označujú ju ako propagandistický nástroj Kremľa.

Ottawa 28. februára (TASR) - Popredné kanadské telekomunikačné spoločnosti oznámili, že zo svojej ponuky kanálov odstraňujú ruskú štátom financovanú televíziu Russia Today (RT). TASR prevzala správu od agentúry AFP.

Medzi telekomunikačné spoločnosti, ktoré televízny kanál RT vyradili zo svojej ponuky, patria firmy Bell, Rogers, Telus a Shaw Communications.

Toto rozhodnutie v pondelok privítal minister kanadského dedičstva Pablo Rodriguez. "Rusko vedie na Ukrajine vojnu od roku 2014 a informačnú vojnu po celom svete," napísal Rodriguez v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

Západné krajiny odsudzujú televíziu RT za šírenie dezinformácii o vojne a označujú ju ako propagandistický nástroj Kremľa.

V Kanade žije v súčasnosti viac ako 1,3 milióna etnických Ukrajincov. Všetky štyri telekomunikačné spoločnosti sa rozhodli do konca marca zrušiť poplatky za telefonáty na Ukrajinu pre zákazníkov, ktorí chcú kontaktovať svojich príbuzných.

Ruskú televíziu RT zakazuje vysielať čoraz viac krajín. V nedeľu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila, že v členských štátoch EÚ bude zakázaná televízia RT a agentúra Sputnik, aby tak zabránili šíreniu klamstiev a dezinformácii o vojenskej invázii Ruska na Ukrajinu.