Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kanada si predvolala ruského veľvyslanca za útok na bytovku v Dnipre

Záchranári prehľadávajú trosky výškovej obytnej budovy po sobotňajšom raketovom útoku ruskej armády v meste Dnipro na východe Ukrajiny v nedeľu 15. januára 2023. Foto: TASR/AP

Sobotňajší útok na bytovku v Dnipre bol doposiaľ najkrvavejším za uplynulé tri mesiace trvajúceho bombardovania zo strany Ruska, píše Reuters.

Ottawa 19. januára (TASR) - Kanada si v stredu predvolala ruského veľvyslanca v súvislosti s raketovým útokom Moskvy na ukrajinské mesto Dnipro, pri ktorom v sobotu zahynulo najmenej 45 ľudí vrátane detí, uviedla šéfka kanadskej diplomacie Melanie Jolyová. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Veľvyslanca Olega Stepanova si kanadskí predstavitelia predvolali, aby "jasne deklarovali, že neakceptujú absolútnu brutalitu nedávnych útokov Ruska na civilistov v Dnipre," povedala Jolyová reportérom v Toronte.

Stepanov sa neskôr vyjadril, že on sám na stretnutí poukázal na "predvídateľnú líniu... západnej propagandy", pričom existujúce nezhody Ruska s Kanadou poskytli len malý priestor pre diplomaciu.

Sobotňajší útok na bytovku v Dnipre bol doposiaľ najkrvavejším za uplynulé tri mesiace trvajúceho bombardovania zo strany Ruska, píše Reuters.

Ukrajina uviedla, že Moskva bytovku zasiahla veľkou protilodnou raketou typu Kh-22. Kremeľ tvrdí, že sobotňajšia vlna raketových útokov nebola namierená proti civilným cieľom.

Kanada, podobne ako iné západné krajiny, uvalila na Rusko rozsiahle sankcie za jeho pokračujúcu inváziu na Ukrajine.