Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kanada si prvýkrát uctila Národný deň pravdy a zmierenia

Na snímke ľudia spievajú počas ceremoniálu v rámci Národného dňa pravdy a zmierenia, ktorého cieľom je pripomenúť si storočie nespravodlivosti voči svojmu pôvodnému obyvateľstvu, 30. septembra 2021 v Kamploose. Foto: TASR/AP

Kanadská vláda stanovila 30. september za štátny sviatok tento rok po tom, čo bolo v krajine v lete objavených približne 1200 neoznačených hrobov domorodých detí.

Ottawa 1. októbra (TASR) - Kanada vo štvrtok vôbec po prvý raz slávila Národný deň pravdy a zmierenia, ktorého cieľom je pripomenúť si storočie nespravodlivosti voči svojmu pôvodnému obyvateľstvu. Informovala o tom agentúra AFP.

Kanadská vláda stanovila 30. september za štátny sviatok tento rok po tom, čo bolo v krajine v lete objavených približne 1200 neoznačených hrobov domorodých detí, ktoré boli nútené študovať na cirkevných internátnych školách od konca 19. až do konca 20. storočia.

Na archívnej snímke budova školy v meste Kamloops v provincii Britská Kolumbia, kde našli pozostatky žiakov pomocou špeciálneho radaru.
Foto: TASR/AP


"Toto tragické umiestnenie neoznačených hrobov v areáloch bývalých internátnych škôl v celej krajine nám pripomenulo nielen následky kolonializmu a krutú realitu našej kolektívnej minulosti, ale aj prácu, ktorá je rozhodujúca pre dosiahnutie pokroku čo sa týka zmierenia v Kanade," uviedol vo vyhlásení tamojší premiér Justin Trudeau.

Kanaďania musia podľa neho uznať "hroznú nespravodlivosť" spáchanú na pôvodných obyvateľoch. "Pokiaľ ako krajina nepochopíme, že všetky naše príbehy sú naším (spoločným) príbehom, nemôže existovať pravda a nemôže ani dôjsť k zmiereniu," povedal v Ottawe pred parlamentom nasvieteným na oranžovo.

Od roku 2013 si totiž tento deň ľudia pripomínali neoficiálne ako "Deň oranžových tričiek". Inšpirovaný bol Phyllis Webstadovou, bývalou študentkou jednej z internátnych škôl. Tá si spomínala, že keď mala šesť rokov, v prvý deň školského roku jej vzali všetko oblečenie vrátane nového oranžového trička, ktoré dostala od svojej starej mamy.

Na snímke ľudia sa držia za ruky a tancujú do kruhu počas Národného dňa pravdy a zmierenia, ktorého cieľom je pripomenúť si storočie nespravodlivosti voči svojmu pôvodnému obyvateľstvu, 30. septembra 2021 v Kamploose.
Foto: TASR/AP


Podporné posolstvo zaslala Kanade i britská kráľovná Alžbeta II. K obyvateľom krajiny sa pridala v ich premýšľaní o "bolestnej histórii, ktorú domorodé národy zažívali na internátnych školách v Kanade, a v (uvažovaní) o práci, ktorá je potrebná na zahojenie (rán) a budovanie inkluzívnej spoločnosti".

Koncom 19. storočia sa v Kanade zakladali cirkevné internátne školy, ktorých cieľom bola asimilácia pôvodného obyvateľstva. Celkovo bolo do nich nútene zapísaných približne 150.000 detí indiánov, Inuitov a Métisov. Žiaci sa zo strany učiteľov a vychovávateľov veľmi často stretávali s fyzickým a sexuálnym násilím, pričom cieľom takýchto zariadení bolo zbaviť ich vlastnej kultúry i materinského jazyka.

Tisíce detí pravdepodobne zomreli na podvýživu, rôzne choroby či v dôsledku zanedbania. Aj pre tieto udalosti sa v súčasnosti v pôvodných komunitách objavuje vysoká miera chudoby, alkoholizmus, domáce násilie, ako aj vysoký počet samovrážd.

Katolícka cirkev v Kanade sa minulý týždeň síce ospravedlnila za zneužívanie domorodých detí na cirkevných internátnych školách, avšak lídri týchto komunít požadujú aj osobné ospravedlnenie od pápeža Františka a tiež zverejnenie školských úradných záznamov.