Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí v Kanade protestovali proti očkovaniu, opatreniam a vláde

Na snímke protest v Kanade. Foto: TASR/AP

Demonštranti už osem dní blokujú centrum Ottawy. Niektorí z nich mávajú konfederačnými alebo nacistickými vlajkami a niektorí žiadajú rozpustenie kanadskej vlády.

Ottawa 6. februára (TASR) - Tisíce ľudí demonštrovali v sobotu vo viacerých kanadských mestách vrátane Toronta, informovala agentúra Reuters, s tým, že tieto pokojné, ale hlučné protesty proti povinnému očkovaniu sa šíria z hlavného mesta Ottawa.

Séria demonštrácií zvaná Konvoj slobody (Freedom Convoy) začala ako protest proti požiadavke kanadských úradov očkovať kamionistov prechádzajúcich cez hranice s USA, vysvetľuje Reuters. Momentálne však účastníci týchto zhromaždení protestujú proti protiepidemických opatreniam v krajine, ako aj proti vláde kanadského premiéra Justina Trudeaua.

"Všetci máme plné zuby príkazov, zastrašovania, života v jednom veľkom väzení," povedal Robert, demonštrant v Toronte, ktorý neuviedol svoje priezvisko. "Chceme sa len vrátiť do normálu bez toho, aby sme museli dostať do žíl jed, ktorý oni volajú vakcína," uviedol.

Demonštranti už osem dní blokujú centrum Ottawy. Niektorí z nich mávajú konfederačnými alebo nacistickými vlajkami a niektorí žiadajú rozpustenie kanadskej vlády.

"Demonštranti v Ottawe vyjadrili svoj názor. Celá krajina počula ich stanovisko," povedal kanadský minister dopravy Omar Alghabra a vyzval demonštrantov, aby sa vrátili domov a svoj názor vyjadrili priamo svojim voleným predstaviteľom.

Polícia v Ottawe uviedla, že vzniesla obvinenia z trestných činov z nenávisti proti štyrom osobám a spoločne s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI) vyšetruje vyhrážky voči verejným činiteľom.