Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Trudeau dostal prvú dávku vakcíny od firmy AstraZeneca

Kanadský premiér Justin Trudeau ukazuje palce smerom hore po očkovaní prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu Covid-19, v Ottawe 23. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Kanadská vláda rokuje aj s ďalšími výrobcami vakcín.

Ottawa 23. apríla (TASR) – Kanadský premiér Justin Trudeau dostal v piatok prvú dávku vakcíny proti koronavírusu. Predsedu vlády spolu s manželkou zaočkovali v lekárni v kanadskej metropole Ottawa vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, informovala agentúra Reuters.

„Veľmi sa teším," povedal Trudeau v momente, keď dostával dávku vakcíny. Následne so zdvihnutými palcami oboch rúk zapózoval pred kamerami.

Po ňom bola zaočkovaná jeho manželka Sophie, ktorá sa vlani na začiatku pandémie nakazila a mala mierny priebeh ochorenia COVID-19.

Očkovanie v Kanade sa po rozpačitom začiatku rozbehlo, píše AFP. Najmenej jednu dávku vakcíny proti covidu dostalo takmer 27,5 percenta obyvateľov, uvádza web COVID-19 Tracker Canada.

Trudeau predtým podľa agentúry AP uviedol, že Kanada dosiahla s firmou Pfizer dohodu o dodaní 35 miliónov dávok jej vakcíny v budúcom roku a ďalších 30 miliónov v roku 2023 pre prípad, že účinnosť vakcín sa časom zníži a bude nutné preočkovanie. Dodal, že jeho vláda rokuje aj s ďalšími výrobcami vakcín.