Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kanada v rámci posilnenia bezpečnosti vyšle do Baltského mora fregaty

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Do októbra sa lode zúčastnia na námorných cvičeniach zameraných na odstraňovanie mín a budú v stave vysokej pripravenosti, uviedlo kanadské vojenské námorníctvo.

Ottawa 27. júna (TASR) - Kanada v nedeľu vyslala do Baltského mora a severného Atlantiku dve vojenské lode, ktoré sa pripoja k dvojici fregát, ktoré už v danej oblasti pôsobia s cieľom posilniť východné krídlo NATO v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

Vojenské lode Kingston a Summerside vyplávali na štvormesačné nasadenie v rámci "odstrašujúcich opatrení v strednej a východnej Európe", ktoré sa začali v roku 2014 po anexii polostrova Krymu Moskvou, uviedli kanadské námorné sily vo vyhlásení.

Do októbra sa lode zúčastnia na námorných cvičeniach zameraných na odstraňovanie mín a budú v stave "vysokej pripravenosti", ktorá im umožní "rýchlo a účinne reagovať na podporu akýchkoľvek operácií NATO", dodalo kanadské vojenské námorníctvo.

Fregaty Halifax a Montréal, ktoré v danej námornej oblasti už pôsobia, sa z operácie aliancie NATO s kódovým názvom Reassurance, ktorá je v súčasnosti najväčším nasadením Kanady v zahraničí, vrátia do domovského prístavu v júli, dodala AFP.