Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rušeň vlaku, ktorý v noci na sobotu explodoval, v piatok kontrolovali

Vykoľajenie nákladného vlaku prevážajúceho ropu v kanadskej provincii Quebec Foto: TASR/AP

Vlak havaroval v časti mesta s množstvom reštaurácií a barov, ktoré bývajú počas letných víkendových nocí zaplnené.

Toronto 9. júla (TASR) - Vyšetrovatelia preskúmali lokomotívu vlaku, ktorý vybuchol v kanadskom mestečku Lac-Mégantic, len deň pred nešťastím, ale nenašli na nej žiadne nedostatky. Oznámil to dnes kanadský minister dopravy Denis Lebel.

Podľa ministra preskúmali vlak v piatok. Hasiči potom uhasili oheň v pohonnej jednotke, pretože vlak bol odparkovaný. V noci na sobotu sa ale súprava s cisternami s ropou samovoľne pohla smerom k mestečku so 6000 obyvateľmi, napísala agentúra Reuters. V jeho centre sa vykoľajil. Po havárii vybuchlo postupne najmenej päť z jeho 72 vozňov. Zhruba 40 ľudí je ešte stále nezvestných,

Kanadský premiér Stephen Harper prirovnal zničenú oblasť k vojnovej zóne a povedal, že zhorelo približne 30 budov. Šéf quebeckej provinčnej polície Benoit Richard povedal, že prehľadaná bola iba malá časť zničenej oblasti, pretože požiarnici chceli najskôr uhasiť všetky ohniská.

Vlak havaroval v časti mesta s množstvom reštaurácií a barov, ktoré bývajú počas letných víkendových nocí zaplnené. Podľa polície prvý z cisternových vozňov vybuchol krátko po jednej hodine nadránom a následný požiar zachvátil niekoľko domov. Dva horiace cisternové vozne vyvolávali obavy ešte v nedeľu, hasiči sa zdržiavali vo vzdialenosti 150 metrov od nich a chladili ich vodou a penou, aby sa neprehriali.