Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Rušňovodič z vlaku, ktorý vybuchol v Kanade, zrejme nezatiahol brzdy

Pohľad na výbuchom zničené mestečko Lac-Mégantic Foto: TASR/AP

Polícia kanadskej provincie Québec predpokladá, že všetci, ktorí zostali nezvestní po výbuchu neriadeného vlaku s nákladom ropy, ku ktorému došlo uprostred malého mesta Lac-Mégantic, sú mŕtvi.

Toronto 11. júla (TASR) - Šéf spoločnosti Montreal, Maine and Atlantic Edward Burkhardt pri rozhovore s novinármi povedal, že rušňovodič zrejme zabudol zatiahnuť brzdy pred odstavením lokomotívy cisternového vlaku, ktorý sa v sobotu vykoľajil a vznietil v kanadskom mestečku Lac-Mégantic.

Nehoda si vyžiadala 13 obetí na životoch. Napísala to dnes agentúra DPA.

Odstavená vlaková súprava s cisternami s ropou sa v sobotu samovoľne pohla smerom k mestečku, kde sa v centre vykoľajila.

Po havárii vybuchlo postupne najmenej päť zo 72 vozňov. Požiar následne zachvátil aj neďaleké budovy. Vlak havaroval v časti mesta s množstvom reštaurácií a barov, ktoré bývajú počas letných víkendových nocí zaplnené.

Do tragédie bol vlak odstavený, avšak nebol v ňom vlakvedúci, ktorý sa šiel ubytovať do hotela a v noci ho mal vystriedať iný tím.


Podľa polície sú nezvestné obete železničného nešťastia zrejme po smrti

Polícia kanadskej provincie Québec predpokladá, že všetci, ktorí zostali nezvestní po výbuchu neriadeného vlaku s nákladom ropy, ku ktorému došlo uprostred malého mesta Lac-Mégantic, sú mŕtvi. Hovorca polície Michel Forget zároveň znížil celkový počet obetí zo 60 na 50.


Galéria: Vykoľajenie nákladného vlaku v kanadskej provincii Quebec




Zatiaľ sa podľa hovorcu podarilo vyslobodiť 20 tiel, napísala agentúra Reuters.

Pokrútené trosky a únik ropy brzdil záchranárov v pátraní po telách aj tri dni po nehode, ku ktorej došlo v sobotu minulý týždeň a spôsobila obrovský požiar. Ten zničil väčšinu centra mesta Lac-Mégantic a vyvolal pochybnosti o bezpečnosti prepravy ropy vlakmi namiesto ropovodmi.

Odstavený vlak bez rušňovodiča sa dal samovoľne do pohybu v sobotu skoro ráno a rútil sa dolu kopcom tmou takmer 11 kilometrov, potom sa v rýchlosti 101 kilometrov za hodinu vykoľajil v centre mesta Lac-Mégantic, neďaleko hraníc s americkým štátom Maine.

Vyšetrovatelia uviedli, že všetkých 73 vozňov okrem jedného prepravovalo ropu. Najmenej päť ich explodovalo.