Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kanadské mesto Vancouver navrhlo dekriminalizáciu držby drog

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Od začiatku roka podľa starostu vo Vancouveri zomrelo na predávkovanie 329 ľudí.

Vancouver 26. novembra (TASR) - Kanadské mesto Vancouver v stredu podporilo návrh na dekriminalizáciu prechovávania malých dávok drog pre vlastnú potrebu, medzi ktoré patria aj heroín či metamfetamín. Návrh však ešte musí schváliť kanadská vláda, pripomína agentúra DPA.

Členovia zastupiteľstva najväčšieho mesta provincie Britská Kolumbia tento návrh schválili jednomyseľne. Jeho cieľom je podľa starostu Kennedyho Stewarta zlepšiť situáciu v Britskej Kolumbii, kde v apríli 2016 pre vysoký počet prípadov predávkovania vyhlásili stav núdze. Odvtedy len vo Vancouveri, ktorý má necelých 632.000 obyvateľov, zomrelo na predávkovanie viac ako 1500 ľudí. Iba v októbri pribudlo v tejto provincii 162 obetí konzumácie drog.

Od začiatku roka podľa starostu vo Vancouveri zomrelo na predávkovanie 329 ľudí. "Rok 2020 smeruje k tomu, že sa stane najhorším rokom čo sa týka prípadov predávkovania a preto naliehavo potrebujeme tento nový prístup," píše sa vo vyhlásení starostu.

Kanadský premiér Justin Trudeau už verejne vyhlásil, že dekriminalizáciu drog nepovažuje za riešenie tohto problému. "Myslím si, že v akejkoľvek kríze, ako je táto, neexistuje jediné zázračné riešenie," povedal v septembri pre verejnoprávnu stanicu CBC Vancouver.