Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kanadsko-americké hranice zostanú pravdepodobne aj naďalej uzavreté

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Florida je totiž momentálne jedným z epicentier nákazy nového koronavírusu v Spojených štátoch s viac ako 282.435 potvrdenými prípadmi a 4277 úmrtiami.

Ottawa 14. júla (TASR) - Hranice medzi Kanadou a Spojenými štátmi zostanú v snahe zamedziť šíreniu nového koronavírusu pravdepodobne uzavreté ešte najmenej ďalší mesiac. Výnimkou však aj naďalej budú nevyhnutné cesty a preprava tovarov. S odvolaním sa na zdroje z prostredia kanadskej vlády o tom v utorok informovali agentúra Reuters a spravodajská televízia CNN.

Zatvorenie hraníc, ktoré platí od marca a bolo niekoľkokrát predĺžené, by sa malo skončiť 21. júla. Podľa televízie CNN sa však znova predĺžiť minimálne do 21. augusta.

Podľa kanadského premiéra Justina Trudeaua rokovania medzi oboma krajinami pokračujú. "Som si istý, že viac k tomu budeme vedieť povedať o niekoľko dní," uviedol Trudeau.

Hoci niektorí politici v štátoch USA hraničiacich s Kanadou naliehajú na zmiernenie opatrení, zdroje z Ottawy uviedli, že vzhľadom na závažnosť krízy v Spojených štátoch je predĺženie tohto opatrenia prakticky nevyhnutné.

Trudeau 8. júla uviedol, že "Kanada zvládla pandémiu lepšie ako Spojené štáty". Premiér provincie Ontário Doug Ford v pondelok povedal, že situácia v americkom štáte Florida je "šokujúca a desivá".

Florida je totiž momentálne jedným z epicentier nákazy nového koronavírusu v Spojených štátoch s viac ako 282.435 potvrdenými prípadmi a 4277 úmrtiami.

V USA, ktoré majú takmer deväťkrát viac obyvateľov ako Kanada, zaznamenali viac ako 135.000 úmrtí na nový koronavírus v porovnaní s 8783 úmrtiami v Kanade.