Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Kanadský parlament označil zaobchádzanie Číny s Ujgurmi za genocídu

Príslušníci etnickej skupiny Ujgurov žijúci v Turecku držia plagát s fotografiami Ujgurov, s ktorými podľa vlastných slov už mesiace či roky neboli vôbec v kontakte, počas protestu pred čínskym veľvyslanectvom v Istanbule 10. februára 2021. Foto: TASR/AP

Ujguri sú turkotatárske etnikum prevažne moslimského vierovyznania s približne 12 miliónmi obyvateľov.

Ottawa/Peking/Urumči 23. februára (TASR) - Poslanci kanadského parlamentu schválili v pondelok nezáväzný návrh, ktorým označili zaobchádzanie Číny s moslimskou menšinou Ujgurov za "genocídu", informovala v utorok agentúra AFP.

"Konzervatívci teraz liberálnu vládu žiadajú, aby rešpektovala parlament a oficiálne uznala genocídu prebiehajúci v Číne," povedal vodca kanadskej opozície a predseda Konzervatívnej strany Kanady Erin O'Toole.

Minister zahraničných vecí Marc Garneau uviedol, že kanadská vláda pristupuje ku všetkým obvineniam z genocídy neobyčajne vážne, a dodal, že Kanada v tejto záležitosti uprednostňuje spoločný postup so svojimi spojencami.

Kroky Číny voči Ujgurom označili za genocídu i Spojené štáty, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.

Za návrh predložený opozičnou Konzervatívnou stranou Kanady zahlasovalo 266 z 388 poslancov. Zvyšní poslanci - vrátane členov liberálnej vlády premiéra Justina Trudeaua - sa hlasovania zdržali.

Parlament prijal aj doplnok k návrhu, ktorý od Medzinárodného olympijského výboru (MOV) žiada preloženie zimných olympijských hier v roku 2022 z Pekingu v prípade, ak bude "genocída" pokračovať.

Čína podľa BBC kanadský návrh označiť jej kroky voči Ujgurom za genocídu odsúdila a odmietla.

Ujguri sú turkotatárske etnikum prevažne moslimského vierovyznania s približne 12 miliónmi obyvateľov. Žijú v severozápadnej Číne a Peking ich obviňuje zo separatizmu. Podľa ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch je v súčasnosti na "prevýchove" v čínskych pracovných táboroch vyše milióna Ujgurov.

Viacero svetových mocností kritizuje Čínu za vytvorenie táborov v regióne Sin-ťiang, kde je umiestnených viac ako milión Ujgurov či príslušníkov iných prevažne moslimských menšín. Údajne v nich tiež dochádza k nútenej sterilizácii žien či k násilným interrupciám.

Čínska vláda spočiatku existenciu takýchto táborov popierala, neskôr povedala, že ide o tzv. školiace strediská, ktoré majú zabrániť tomu, aby títo ľudia páchali aktivity spojené so separatizmom a islamistickým terorizmom.