Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kanadský parlament schválil mimoriadne právomoci pre vládu

Kanadský premiér Justin Trudeau počúva otázky novinárov počas tlačovej konferencie v Ottawe v pondelok 21. februára 2022. Foto: TASR/AP

Kanadskí policajti počas uplynulého víkendu voči protestujúcim kamionistom zasiahli a podarilo sa im uvoľniť priestranstvo, ktoré bolo epicentrom protestov proti pandemickým opatreniam vlády.

Ottawa 22. februára (TASR) - Kanadský parlament v pondelok v hlasovaní odobril minulotýždňové rozhodnutie vlády udeliť úradom mimoriadne právomoci s cieľom zakročiť voči niekoľko týždňov trvajúcim protestom kamionistov. TASR informácie prevzala od agentúry AFP a stanice BBC.

Za návrh hlasovalo 185 poslancov z 338-člennej dolnej komory kanadského parlamentu a proti bolo 151 zákonodarcov. Návrhom sa následne bude zaoberať Senát.

Kanadský premiér Justin Trudeau požiadal o udelenie mimoriadnych právomoci pre vládu v pondelok 14. februára s cieľom rozšíriť kompetencie provincií a teritórií, aby mohli zakročiť proti blokádam a okupáciám.

Trudeau v pondelok (21. februára) svoje rozhodnutie využiť mimoriadne právomoci na ukončenie protestov kamionistov obhajoval.

"Tento mimoriadny stav sa ešte neskončil," povedal Trudeau a dodal, že znepokojenie pretrvá aj počas nasledujúcich dní. Mimoriadne právomoci však podľa premiérových slov nezostanú v platnosti ani o jeden deň dlhšie, než je potrebné, píše BBC.

Kanadskí policajti počas uplynulého víkendu voči protestujúcim kamionistom zasiahli a podarilo sa im uvoľniť priestranstvo, ktoré bolo epicentrom protestov proti pandemickým opatreniam kanadskej vlády. Polícia v pondelok uviedla, že zatkla 196 demonštrantov a odtiahla 115 vozidiel, píše AFP.

Sériu demonštrácií spustili kanadskí kamionisti 22. januára, keď žiadali zrušenie povinného očkovania proti koronavírusu, ktoré je v Kanade nutné pri návrate z USA. Ich požiadavky sa však postupne rozrástli na odvolanie všetkých epidemických opatrení a časť demonštrantov požadovala aj odstúpenie vlády premiéra Justina Trudeaua.