Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Kancelár Faymann opäť šéfom SPÖ, ale s najhorším výsledkom v dejinách

Werner Faymann Foto: TASR/Vladimír Benko

Na dnešnom zjazde svojej Sociálnodemokratickej strany (SPÖ) získal podporu iba 83,4 percenta delegátov.

Sankt Pölten 13. októbra (TASR) - Rakúsky sociálnodemokratický kancelár Werner Faymann stráca v súvislosti so špekuláciami o korupčnom škandále podporu vo vlastných radoch.

Na dnešnom zjazde svojej Sociálnodemokratickej strany (SPÖ) v Sankt Pöltene ho síce potvrdili v jej čele, ale získal podporu iba 83,4 percenta delegátov. To je najhorší výsledok, ktorý dosiahol predseda SPÖ v novodobých dejinách strany, informovala agentúra APA. V roku 2010 hlasovalo za Faymanna 93,8 percenta delegátov a pri prvej kandidatúre v roku 2008 až 98,4 percenta.

Necelý rok pred parlamentnými voľbami v Rakúsku, ktoré by sa mali konať v septembri 2013, Faymann na zjazde SPÖ zároveň odštartoval predvolebnú kampaň. Okrem iného oznámil plány na zavedenie dane z dedičstva, investovania peňazí do rozšírenia celodenných škôl a vyslovil sa aj za vyššiu daň z majetku, čo má podľa neho zlepšiť "sociálnu spravodlivosť". Faymann sa tiež jednoznačne prihlásil k Európskej únii. Rakúsko mimo EÚ by sa podľa neho ocitlo v izolácii.

Faymann, šéfujúci veľkej koalícii SPÖ a ľudovcov (ÖVP), čelí v ostatných mesiacoch tzv. inzerátovej afére. Je obviňovaný, že počas svojho funkčného obdobia ako minister dopravy v rokoch 2007 a 2008 zadával do bulvárnych denníkov inzeráty a kupoval si tak ich priazeň. Neskôr mal kancelár alebo vtedajší šéf jeho kancelárie a súčasný štátny tajomník Josef Ostermayer tlačiť na štátne podniky patriace pod rezort dopravy, aby v rovnakých médiách tiež inzerovali. Pobúrenie vyvolala najnovšie skutočnosť, že Faymann nevypovedal pred parlamentným výborom, vyšetrujúcim početné korupčné škandály v Rakúsku.