Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kancelárie na úradoch nesmú byť ochladzované na menej než 26 stupňov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K takémuto oznámeniu došlo v čase, keď sa grécka vláda snaží znížiť výdavky na energiu vo verejnom sektore o desať percent v porovnaní s predošlým rokom.

Atény 9. júna (TASR) - Zamestnanci verejného sektora v Grécku už nemôžu svoje kancelárske priestory ochladzovať na menej než 26 stupňov Celzia. Uviedol to vo štvrtok grécky minister životného prostredia a energetiky Kostas Skrekas. Informuje o tom agentúra DPA s tým, že Atény sa aj takýmto spôsobom snažia v dôsledku energetickej krízy znižovať prevádzkové náklady vo verejnej správe.

Skrekas v rozhovore pre grécky verejnoprávny rozhlas priblížil, že opatrenie má okamžitú platnosť, pričom termostaty klimatizácií tak už v priestoroch verejnej správy nesmú byť nastavené na nižšiu než uvedenú teplotu. Úrady podľa jeho slov zároveň musia na nevyhnutné minimum znížiť spotrebu pouličného osvetlenia.

K takémuto oznámeniu došlo v čase, keď sa grécka vláda snaží znížiť výdavky na energiu vo verejnom sektore o desať percent v porovnaní s predošlým rokom. Úrady či samosprávy, ktorým sa tento cieľ nepodarí naplniť, budú musieť zvýšenú spotrebu energie uhradiť z iných častí svojho rozpočtu, približuje DPA.

Minister Skrekas uviedol, že nevyhnutnosť týchto opatrení spôsobila energetická kríza. Dodal, že ročné náklady za klimatizáciu a pouličné osvetlenie vo verejnom sektore predstavujú 800 miliónov eur. Skrekas zároveň Grékom odporučil, aby v nasledovných mesiacoch využili program financovaný štátom a EÚ a vymenili vďaka nemu svoje staršie chladničky či klimatizácie za nové a energeticky úsporné.