Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kandidáti šiestich eurostrán oslovili voličov v spoločnej debate

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Timmermans vyzval Európanov, aby nestratili svoj hlas a neboli ľahostajní.

Brusel 16. mája (TASR) - Predstavitelia šiestich hlavných európskych politických rodín, uchádzači o post predsedu budúcej Európskej komisie (EK), sa v stredu večer v Európskom parlamente (EP) v Bruseli predstavili v debate zameranej na súčasné a budúce výzvy Európskej únie a spoločne vyzvali milióny Európanov, aby sa zúčastnili na voľbách do europarlamentu (23. - 26. mája).

Na otázky moderátorov týkajúce sa tém ako sú migrácia, nezamestnanosť mladých, bezpečnosť a zmena klímy či úloha Európy vo svete odpovedali zástupca Európskej ľavice Nico Cué, kandidátka Európskej strany zelených Ska Kellerová, šéf frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov v EP (ECR) Jan Zahradil, eurokomisárka Margrethe Vestagerová za európskych liberálov a demokratov (ALDE), šéf európskych ľudovcov v EP Manfred Weber a volebný líder Strany európskych socialistov (PES) Frans Timmermans. 90-minútovej debaty vysielanej cez Eurovíziu a šírenej cez sociálne médiá sa nezúčastnili predstavitelia populistických alebo extrémne pravicových strán.

V závere debaty každý z kandidátov odovzdal odkaz pre európskych voličov o dôležitosti nadchádzajúcich eurovolieb.

Timmermans vyzval Európanov, aby nestratili svoj hlas a neboli ľahostajní. "Nech je váš hlas vypočutý. Ak nepôjdete hlasovať, niekto iný zoberie váš hlas," upozornil.

Weber upozornil, že ak by sa pýtal generácie svojich starých rodičov na súčasnú Európu, tak by odpovedali, že je to najlepšia Európy aká kedy bola. Aj preto tvrdí, že v eurovoľbách treba túto Európu brániť pred egoizmom a nacionalizmom, ktoré sa "vrátili späť". Sľúbil, že ako nový šéf eurokomisie by otvoril novú kapitolu, plnú optimizmu a lepšej perspektívy pre projekt zjednotenej Európy, chce dosiahnuť silnejšiu a demokratickejšiu EÚ.

Vestagerová zdôraznila, že je dôležité ukázať, že je možné dosiahnuť zmeny a budúca eurokomisia by mala byť podľa nej vyrovnaná z hľadiska pracovnej agendy aj rodového zastúpenia. Výzvy, ktorým čelí EÚ označila za zložité, ale dajú sa riešiť ak budeme jednotní. "Musíme byť smelí prekonať sami seba a naše rozdiely," skonštatovala. Dodala, že hlasovanie "je moc", lebo tá pochádza od ľudí a preto by Európania mali ísť voliť a vlastným príkladom inšpirovať ľudí okolo seba.

Zahradil upozornil, že nikto z kandidátov na predsedu EK nie je spokojný so súčasným stavom EÚ a každý z nich ponúka rôzne riešenia tejto situácie. Pripomenul, že je Čech a pochádza z časti Európy, ktorá má možno iný pohľad na európsku integráciu, čo podľa neho nie je vždy dobre chápané v iných častiach Európy. "Že sme oveľa citlivejší na otázky národnej suverenity a identity," vysvetlil. A preto je podľa neho potrebné - ak chceme všetci v EÚ spoločne žiť a pracovať -, nájsť spôsob ako dosiahnuť rovnováhu medzi záujmami na európskej a národnej úrovni.

Kellerová svoje posolstvo ukončila odkazom na tisíce mladých ľudí, ktorí demonštrujú v uliciach európskych miest. "Majú strach o svoju budúcnosť a sú nahnevaní na politikov, že nič nerobia a svoj hnev premieňajú na činy. My musíme robiť to isté, musíme konať, lebo je tu nádej pre lepšiu Európu," opísala situáciu. To si podľa nej vyžaduje odvahu, ochotu na zmeny a tiež silný europarlament, ktorý bude bojovať ochranu klímy, demokraciu a za sociálnu spravodlivosť nielen slovami, ale aj činmi.

Cué, ktorý ako jediný z kandidátov hovoril iba po francúzsky, upozornil, že súčasní európski lídri veľa hovoria, ale neriešia existujúce problémy ako sú zahrievanie klímy, chudoba či daňové úniky. "My chceme Európu, ktorá bude čeliť všetkým týmto výzvam," odkázal voličom. Dodal, že európska ľavica chce hlasovať za feminizmus, bojovať proti fašizmu a že sa bude snažiť o spravodlivý sociálny model vo všetkých členských štátoch EÚ, aby všetci jej občania mohli žiť dôstojne. "Chceme v Európe veci zmeniť od základu a preto žiadame hlasy pre európsku ľavicu, ktorá ako jediná môže veci zmeniť," dodal.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)