Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Prezidentskú kandidatúru vo Francúzsku zvažuje aj Taubiraová

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia v apríli, pričom 10. apríla sa bude konať prvé a 24. apríla prípadné druhé kolo hlasovania.

Paríž 19. decembra (TASR) - Svoju kandidatúru v prezidentských voľbách vo Francúzsku zvažuje aj exministerka spravodlivosti Christiane Taubiraová, informoval v sobotu spravodajský web France Info.

Podľa neho Taubiraová podporuje návrh, aby sa o spoločnom kandidátovi ľavicových síl rozhodlo v "ľudových primárkach". Vyhlásila to v sobotu na stretnutí s občanmi parížskeho predmestia Seine-Saint-Denis.

Táto bývalá ministerka spravodlivosti vo vláde exprezidenta Francoisa Hollanda považuje ľudové primárky, ktoré sú iniciatívou skupiny občianskych aktivistov, za "posledný možný priestor na vybudovanie" spojenectva v rámci ľavice, pričom sa na ňom aj sama mieni podieľať.

Potenciálna prezidentská kandidátka ľavice, parížska primátorka Anne Hidalgová, tiež podporuje myšlienku primárok. Vyslovila sa aj za televíznu debatu všetkých ľavicových kandidátov, aj keď ešte v septembri tento návrh odmietala.

Proti primárkam nie je ani Arnaud Montebourg, ktorý v správe zverejnenej na sociálnej sieti Twitter dodal, že "najserióznejším spôsobom spojenia je spoločný projekt".

Jean-Luc Mélenchon zo strany Nepoddajné Francúzsko (LFI) a environmentalista Yannick Jadot primárky odmietli. Svoju kandidatúru v prospech silnejšieho kandidáta nechce stiahnuť ani komunista Fabien Roussel, ako pre televíziu BFM uviedli ľudia z jeho okolia.

Prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia v apríli, pričom 10. apríla sa bude konať prvé a 24. apríla prípadné druhé kolo hlasovania.