Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Po stroskotaní lode s migrantmi pri Kapverdoch je nezvestných 56 osôb

Na archívnej snímke z 24. júna 2023 deti sa hrajú na rybárskych člnoch známych ako "pirogues" v senegalskej metropole Dakar. Foto: TASR/AP

Španielska rybárska loď v pondelok zachránila 38 osôb a našla sedem mŕtvych tiel. Záchranu 38 osôb potvrdilo aj senegalské ministerstvo zahraničných vecí.

Praia 17. augusta (TASR) - Úrady a humanitárne organizácie sa obávajú, že viac než 60 migrantov zahynulo po stroskotaní ich lode pri pobreží afrického ostrovného štátu Kapverdy. Sedem mŕtvych tiel a 38 preživších našli v pondelok, ďalších 56 osôb je nezvestných. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AP.

Španielska rybárska loď v pondelok zachránila 38 osôb a našla sedem mŕtvych tiel. Záchranu 38 osôb potvrdilo aj senegalské ministerstvo zahraničných vecí. Hovorkyňa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) Safa Msehliová uviedla, že ďalších asi 56 osôb je nezvestných.

Veľký rybársky čln vyplával zo Senegalu 10. júla. Španielska mimovládna organizácia Caminando Fronteras uviedla, že rodiny týchto migrantov sa na ňu obrátili 20. júla, keď desať dní nemali o nich žiadne správy.

Kapverdy sa nachádzajú približne 600 kilometrov od západného pobrežia Afriky. Tisícky utečencov každoročne utekajú zo svojej vlasti pred chudobou a ozbrojenými konfliktmi práve sem, častokrát na malých člnoch alebo plavidlách v zlom technickom stave, za ktoré musia pašerákom platiť veľa peňazí.